Tanévkezdés

Kövér: az iskola felelőssége, hogy jó iránytűvel és erős vértezettel lássa el diákjait

"Ép testben ép lélekre, és mindehhez az arányosság és a harmónia érzékére van szükség egy mindinkább aránytalanságokkal és hangzavarral küzdő világban."

2014.08.31 18:02MTI
freedigitalphotos.net/stockimages

Az Országgyűlés elnöke szerint az iskola felelőssége, hogy jó iránytűvel és erős vértezettel lássa el diákjait egy különösen felgyorsult és kiszámíthatatlan világban való helytállásra.

Kövér László vasárnap a szigetszentmiklósi új általános iskola és zeneiskola ünnepélyes átadásán kiemelte: a helytálláshoz a fiataloknak minden tudásra szükségük lesz. Ép testben ép lélekre, és mindehhez az arányosság és a harmónia érzékére van szükség egy mindinkább aránytalanságokkal és hangzavarral küzdő világban.

A harmónia képességéhez pedig leginkább a zene vezet – tette hozzá. A házelnök azt mondta, nagyon sokan dolgoztak a sikeréért: a városvezetés, a hivatal munkatársai, a kivitelezők, a leendő tanári kar, a forrást biztosító kormány és az ország polgárai, "akiknek négyévnyi áldozata és munkája lehetővé tette, hogy legyen miből biztosítani a pénzügyi feltételeket".

Olyan lesz a jövő, mint amilyen ma az iskola - idézte a mondást az Országgyűlés elnöke. Ha Magyarország és Szigetszentmiklós jövője olyan lesz, mint a ma átadandó iskola, az azt jelenti, hogy az elmúlt időszakban mindannyian eredményesen dolgoztunk - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: az új iskolában véget ért a fizikai építkezés, ám holnaptól kezdetét veszi a szellemi építkezés. Az ünnepélyes pillanatban sem szabad feledni, hogy "hamarabb felépíthetünk egy ilyen épületet, gyorsabban láthatjuk nagyteljesítményű számítógépekkel, mint hogy abból iskola lenne. Iskolát ugyanis a tanárok és diákok által alkotott közösség teremt" - fejtette ki az Országgyűlés elnöke.

A házelnök Öveges József professzort idézte, aki szerint "iskolai tudásunk egy része majdnem nyomtalanul eltűnik. De bennünk marad életünk végéig a kifejlett akarat, szellemünk ügyessége, a tervszerűség, fortélyosság, amivel bármikor harcolni tudunk értelmünk nehézkessége ellen".

Kövér László szólt arról is, hogy 2010-ben a választópolgárok úgy döntöttek, "a dolgok nem mehetnek úgy tovább, ahogy és amilyen irányba haladtak, mert ha nem fordítunk az ország szekerének rúdján, akkor az a már nagyon közeli szakadékban köt ki".

Hozzátette: igaz volt ez az élet minden területére, a gazdaság és a pénzügyek akkori állása mellett az önkormányzatokra, az egészségügyre, a közbiztonságra, a honvédelemre, a nemzetpolitikára és az oktatásügy minden szintjére és ágazatára. Úgy fogalmazott: mindez nem csak anyagi vonatkozásban volt igaz, de szellemi, erkölcsi tekintetben is.

"A dolgok a fejük tetejére álltak, kezdték elveszíteni eredeti értelmüket, kifordulni önmagukból, elveszíteni céljukat" - mondta.

Az iskolákban elharapózó erőszak, a tanároknak és magának az iskolának mint intézménynek a tekintélyvesztése, a diákok, pedagógusok és szülők között lassan-lassan hallgatólagosan kialakuló teljesítményminimalizáló konszenzus riasztó tünetei voltak mindennek - mondta Kövér László, aki aláhúzta: "rendet kellett, rendet kell tenni az életünkben, amíg nem késő. Az iskoláinkban is".

Mint mondta, ehhez kezdett hozzá a kormány négy esztendeje, és ennek folytatására kaptak felhatalmazást április 6-án. Kövér László, aki maga is szigetszentmiklósi polgár, a szülőket arra kérte, segítsék gyermekeik boldogulást azzal, hogy segítik tanáraikat, ami a gyermeknevelésből a családra tartozik, azt ne hárítsák át az iskolára.

A diákokhoz fordulva arra biztatta őket, hogy vegyék birtokba az iskolát. "Becsüljétek meg, becsüljétek meg magatokat, és legyetek nagyon okosak!" - mondta a házelnök. Szabó József (Fidesz-KDNP) polgármester az ünnepségen arról beszélt, hogy a 24 tantermes általános iskolával és a hozzá kapcsolódó zeneiskolával a település sokéves álma vált valóra.

"Az intézménnyel magas színvonalú, a kor kihívásainak megfelelő oktatás valósulhat meg" - tette hozzá. Az Ádám Jenő Többcélú Intézmény (ÁJTI) projektjének második ütemét idén februárban kezdte el építtetni az önkormányzat, a kormány az iskola építésének költségét, a mintegy 2,9 milliárd forintot átvállalta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.