Tanévkezdés

Újabb, korábban veszélyesnek nyilvánított iskolát újítottak fel

A meggyengült szerkezete miatt 2008 nyarán veszélyesnek nyilvánított három pécsi iskola közül a második rekonstrukciója fejeződött be a baranyai megyeszékhelyen.

2014.08.31 17:38MTI
freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A vasárnap ünnepélyes keretek között átadott Testvérvárosok Terei Általános Iskolát (TVT) csaknem 600 millió forintból, javarészt európai uniós forrásból újították fel.

Az elsőként felújított, szintén jugoszláv IMS-szerkezettel készült Illyés Gyula iskolát 2008-ban be is zárták, majd 2011 szeptemberére félmilliárd forintért felújították.

A másik két tanintézmény - a TVT és az Árpád Fejedelem Iskola - működését állandó műszaki felügyelet mellett azzal a kikötéssel engedélyezték, hogy rekonstrukciójukra a lehető leghamarabb sort kell keríteni.

Páva Zsolt (Fidesz) pécsi polgármester a felújított iskola vasárnapi avatásán elmondta, nemcsak az épület szerkezetét erősítették meg, hanem annak teljes infrastruktúráját is megújították, így az iskola a megyeszékhely legmodernebb alapfokú intézményévé vált. Kitért arra, hogy az iskola 600 diákja 32 felújított teremben kezdheti meg a szeptembert.

A polgármester az iskola felújítása kapcsán utalt arra, hogy jelenleg is több óvoda, alap- és középfokú intézmény rekonstrukciója zajlik városszerte. A városvezető az MTI érdeklődésére elmondta, hogy az önkormányzat a lehető leghamarabb szeretné elkezdeni a harmadik, IMS-szerkezettel épült intézmény korszerűsítését.

A több százmillió forintra tehető beruházáshoz EU-s forrásra pályáznak, és a következő egy-két évben elindítják a munkát - mondta Páva Zsolt. A most felújított iskolaépület a Magyarországon az 1970-es években bevezetett IMS-technológiával készült, amelynek lényege, hogy az épületet alkotó, előre gyártott födémelemek és vázoszlopok kapcsolatát utófeszítéssel oldják meg.

Később kiderült, hogy az összetartó acélkötelek a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak, és elveszítették statikai biztonságukat. A három iskolához hasonló módon épült huszonöt emeletes pécsi magasházat is ilyen gondok miatt kellett kiüríteni 1989-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.