Jogszabály, változás

Felsőoktatás: amilyen volt már, és amilyen még sosem

Önálló intézményként, Testnevelési Egyetem néven működik a Semmelweis Egyetemről leváló kar, meg kell tanulni a Pető András Főiskola nevét is.

2014.09.01 00:30MTI

Az Országgyűlés július 4-én döntött a nemzeti felsőoktatási törvény módosításáról és az új intézmény létrejöttéről. A változtatást a sportegészségügy és sporttudomány területein jelentkező legfontosabb feladatok közötti kapcsolatok intézményes megerősítésével indokolták. Az új, fővárosi székhelyű, állami felsőoktatási intézmény magában foglalja majd az Országos Sportegészségügyi Intézet egyes, nem betegellátást végző egységeit, valamint a sporttudományhoz és sportegészségügyhöz kapcsolódó kutatási tevékenységeket is.

A felsőoktatási államtitkárság korábbi tájékoztatása szerint a várhatóan december közepén léphet hivatalba az új intézményként létrejövő Testnevelési Egyetem rektora, addig Sterbenz Tamás egyetemi docens irányítja az intézményt.

Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora szerdán arról tájékoztatta az MTI-t: nem okoz gondot az egyetemnek a testnevelési kar szeptemberi leválása, sem az intézmény működése, sem a gazdálkodás szempontjából. Szél Ágoston kiemelte: bíznak abban, hogy - bár erről a felsőoktatási törvény nem rendelkezik - a leválás jogutódlással történik majd, és a két egyetem azt örökli meg, ami a saját ügyeivel kapcsolatos.

Az intézményvezető kifejtette: a vagyonmegosztás nem okoz gondot, a vagyontárgyakról, ingatlanokról nincs vita.

Mészáros György, a kar leválásáért felelős rektori biztos azt mondta, a kar 96 oktatója és 161 nem oktatói státusban lévő alkalmazottja időben értesítést kapott arról, hogy az új munkáltatójuk a Testnevelési Egyetem lesz.

Megegyeztek a források megosztásáról is, az Emberi Erőforrások Minisztériuma is jóváhagyta, az induláshoz szükséges pénzügyi feltételek adottak lesznek. Az infrastruktúra és a kollégium működtetése megoldott - jelezte.

Szeptember 1-jétől, hétfőtől működik az állami fenntartású Pető András Főiskola, amely a Pető intézet feladatait veszi át.

Az Országgyűlés július 4-én döntött a Pető intézet állami fenntartásba vételéről, valamint egyebek mellett arról is, hogy az intézet köznevelési intézménye gyakorlóiskolai státusba kerül.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára július elején azzal magyarázta a törvénymódosítást, hogy az hosszú távú, biztos finanszírozást és jogi környezetet biztosít a Pető intézetnek.

A július 31-i Magyar Közlönyben közzétett kormányrendelet mondta ki, hogy a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft. és a fenntartásában főiskolaként működő Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének - a konduktív pedagógia legrégebbi képviselőjének - feladatait a Pető András Főiskola veszi át szeptember 1-jével.

Augusztus 15-én az is megjelent a közlönyben, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felmentette a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének rektorát. Schaffhauser Franz felmentéséről Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előterjesztésére döntött a kormányfő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.