EU-csúcs

A DK és a Liberálisok is bíznak az új európai vezetésben

Federica Mogherininek, az új kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek elődeinél is nehezebb feladattal kell megbirkóznia tisztségében.

2014.08.31 12:53MTI
Forrás: youtube.com

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Európai Unió újabb áttörést ért el politikájának megújításában azzal, hogy az Európai Tanács Donald Tusk lengyel kormányfőt európai tanácsi elnökké, Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig külpolitikai főképviselővé választotta.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke által jegyzett, vasárnap az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a lengyel miniszterelnök elkötelezett a liberális demokrácia és a társadalmi szolidaritás talaján álló piacgazdaság értékei mellett. Személyében Kelet-Közép-Európa és a Visegrádi Csoport olyan képviselőt tisztelhet, aki tudja, hogy térségünk stabilitása és jóléte akkor válhat teljessé, és nemzeti érdekeinket úgy képviselhetjük hatékonyan, ha minél szervesebben kapcsolódunk az euroatlanti integrációhoz - hangsúlyozták.

A DK Donald Tusktól azt várja, hogy a jövőben is vállaljon garanciát az európai versenyképesség növeléséért, az uniós intézményi, gazdasági, társadalmi és politikai reformokért.

A DK felhívta a figyelmet arra is, hogy az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió komoly kihívás az EU-val szemben. "Donald Tusk miniszterelnökként - Orbán Viktorral ellentétben - elítélte Ukrajna egy részének orosz megszállását", s ezzel a DK egyetért - emelte ki, hozzátéve, hogy "egy szuverén állam katonai megszállását el kell ítélnünk akkor is, ha az ezzel szembeni jogos és szükséges európai szankciók miatt országaink érdekei átmenetileg sérülnek".

Federica Mogherini megválasztását - mint írták - "rokonszenvvel" fogadják. A DK szerint személyében az új politikus nemzedék kap esélyt arra, hogy részt vegyen az Európai Unió felkészítésében az előttünk álló kül- és biztonságpolitikai kihívásokra.

A Magyar Liberális Párt (MLP) bízik Európa új vezetésében, hisz a demokratikus európai közösség létjogosultságában - közölte a párt vasárnap.

Ugyanakkor hozzátették: érzik a megújulás szükségességét is, melyre garancia lehet az új vezetés, az Európa Tanács elnökévé választott Donald Tusk lengyel miniszterelnök személye.

A párt közleményében üdvözölte az Európai Tanács döntését, s gratulált Donald Tusk elnökké és Federica Mogherini olasz külügyminiszter külpolitikai főképviselővé választásához.

Mint kifejtették: Donald Tusk eddigi munkássága során a liberalizmus, a szabadságjogok, a piacgazdaság elkötelezett híve volt, ezért az MLP bízik abban, hogy Európa politikáját, Európa gazdasági irányvonalát is ez a hatás jellemzi majd. Külön üdvözölték továbbá, hogy az unió új vezetője egy olyan kelet-európai államból került ki, mely jól ismeri Magyarországot, tisztában van az ország gazdasági és belpolitikai helyzetével, segíteni tud nemzeti érdekeink érvényesítésében.

Az MLP szerint Federica Mogherininek, az új kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek elődeinél is nehezebb feladattal kell megbirkóznia tisztségében, hiszen a közel-keleti, az iraki, az ukrán válság és az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) terrorfenyegetése olyan lépéseket követelnek meg az uniótól, melyek a béke megőrzésére irányulnak, de egyúttal gátat szabnak az agressziónak, a védtelen emberek üldözésének is. Az uniónak készen kell állnia az üldözöttek megsegítésére, a menekült helyzet kezelésére, a humanitárius segítségnyújtásra - hangsúlyozta a párt közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.