Csengerben és a romániai Lázáriban

Magyar-román katasztrófavédelmi fejlesztés

Közös európai uniós pályázati támogatással katasztrófavédelmi infrastrukturális fejlesztést valósít meg Csenger és a romániai Lázári önkormányzata.

2014.08.30 11:55MTI

Forján Zsolt (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a két helyhatóság a Magyarország-Románia határon átnyúló együttműködési program keretében együttesen mintegy 500 ezer euró, 300 millió forint brüsszeli forrást kapott a beruházásra.

A pénzből Csengerben tűzoltólaktanya és katasztrófavédelmi kirendeltség épül, korszerű műszaki mentő gépkocsit kapnak a város tűzoltói, továbbá háromállásos garázst alakítanak ki a gépjárműveknek.

Az önkormányzati vezető hozzátette, hogy a közös projekt részeként a csengeri katasztrófavédelmi egységek tagjai képzésen is részt vesznek.

A határ túloldalán lévő Lázári korszerű tűzoltó-gépjárműfecskendőt és szintén műszaki mentő gépkocsit kap az uniós támogatásból. Továbbá szivattyúkat is vásárolhat az ottani katasztrófavédelmi szervezet, az ár- és belvízvédelmi feladatainak jobb ellátásához.

Forján Zsolt tájékoztatása szerint a közös fejlesztés október végéig valósul meg a két településen.

A csengeri polgármester arról is beszámolt, hogy a szatmári városban jelenleg az önkormányzat beruházásában egy uszoda is épül. A 200 millió forint értékű beruházás szintén európai uniós forrásból valósul meg. Az uszodát jövő májusban nyitják meg.

A csengeri önkormányzat továbbá 562 millió forint pályázati támogatást nyert el a településhez tartozó Nagygéc református műemlék templomának helyreállításához, amely mellett emlékpark, látogatóközpont és kilátótorony is épül.

Forján Zsolt - akit a kormányzópártok ismét polgármesternek jelölnek az októberi választáson - hangsúlyozta: a három beruházás értéke együttesen meghaladja az egymilliárd forintot Csengerben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.