Kiváló tanár-diák aránnyal

Tippeljen, hányan kezdik a tanévet az ország legkisebb iskolájában!

Komlóskán, az ország legkisebb nemzetiségi általános iskolájában szeptember elsején újra megkezdődhet a tanítás, többek között ruszinul is tanulnak majd a nebulók, ahogy lovagolni és úszni is.

2014.08.30 09:25MTI
Forrás: Wikipedia

A padokba öt kisiskolás ülhet be, két pedagógus oktatja majd őket.

Köteles László (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek azt mondta: a Komlóskai Ruszin Nemzetiségi Általános Iskola az egyetlen ruszin nemzetiségű intézmény az országban. Szeptembertől a három elsős és a két másodikos gyermek az alapvető tananyag mellett ruszinul is tanul, miként megtanulnak lovagolni és úszni is.

A polgármester beszélt arról is, hogy az önkormányzat korábban az 1-6. évfolyamokat oktató intézmény működését biztosította, a 2012-2013-as tanévben kilenc gyermek járt az iskolába, részben összevont osztályokban tanulhattak. A gyerekek az országos átlag feletti eredményeket értek el, köszönhetően az egyedi és személyre szabott oktatásnak és nevelésnek is.

Az állam - miután átvette az intézményt - a kevés gyerekre hivatkozva 2013 szeptemberében felfüggesztette az iskola működését, ezért az előző tanévben nem volt iskolai oktatás Komlóskán - tette hozzá.

A helyi ruszin hagyományok és egyedi kulturális értékek megőrzése érdekében az önkormányzat összefogott a helyi ruszin nemzetiségi önkormányzattal, hogy újraindulhasson az iskola. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kormányhivatal megadta a működési engedélyt az intézmény átvételére, a komlóskai önkormányzat pedig biztosította az iskola épületét, a tárgyi eszközöket és a pénzügyi fedezetet. Erre azért van szükség, mert központi költségvetésből mindösszesen "0,4 fő" pedagógus bérét finanszírozták - tette hozzá a polgármester. Megjegyezte: az iskola újraindításához többektől kaptak segítséget, informatikai eszközöket, játékokat, sportszereket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.