Önkormányzat 2014

Csárdi: alapvetően át kell alakítani a főváros működtetésének teljes koncepcióját

Főpolgármesterként átalakítaná a főváros irányításának és működtetésének teljes koncepcióját, valamint a közlekedés szervezését az LMP jelöltje.

2014.08.28 08:01MTI
MTI/Soós Lajos

Csárdi Antal, aki az MTI-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy éves szinten több mint tízmilliárdot is meg lehetne takarítani, elismerte, hogy nem ő az önkormányzati választás legfőbb esélyese, de mint mondta, "benne lehet egy vaskos meglepetés is".

A politikus szerint nagyon nehéz megjósolni a végeredményt. Hangsúlyozta, habár nem ő a fő esélyes, nem zárja ki saját győzelmét, mert az elmúlt négy év városvezetésének teljesítményével és a baloldal folyamatos "összefogás körüli anomáliáival" szemben ott áll majd az LMP programalapú kampánya.

Csárdi Antal hangsúlyozta, hogy főpolgármesterként alapvető koncepcióváltást hajtana végre, ugyanis egy rossz szemlélettel vezetett város - szerinte Budapest az - ha fel is tud mutatni jól teljesítő részeket, egészében nem működhet jól.

Kijelentette, hogy a közlekedésszervezést az elsők között kell átalakítani, ugyanakkor véget kell vetni annak az elfogadhatatlan gyakorlatnak, hogy a városvezetés nem kommunikál a budapestiekkel.

"Ha közpénzről beszélünk, üzleti titoknak nincs helye, az adóforintokkal részletesen el kell számolni" - folytatta, miközben kiemelte, nem fordulhat elő, hogy egy nyílt közbeszerzés keretösszegét a feltételek megváltoztatása nélkül négyszeresére emelik a második fordulóban.

Úgy vélte, hogy ezen a döntések következtében egy sokkal átláthatóbb és sokkal takarékosabb Budapest jöhetne létre, éves szinten akár több mint tízmilliárd forintot is lehetne spórolni, a felszabaduló forrásokat pedig olyan célokra fordítanák, mint a bérlakásprogram.

A közbiztonságra áttérve felhívta a figyelmet, hogy Európában számos helyen, köztük több környező országban is kétszintű rendőrség működik. Az LMP még 2010-ben kidolgozott egy erről szóló programot, de ennek megvalósítása elsősorban nem önkormányzati, hanem törvényhozási kérdés - vélte.

A közműellátásoknak nonprofit jelleggel kell működniük, amelyekhez biztosítják a szükséges forrásokat, mert nem engedhető meg, hogy az alapvető közszolgáltatásokból kiszoruljanak budapestiek - mondta. Megoldásként azt jelölte meg, hogy a fővárosnak meg kellene vásárolnia ezeket a cégeket.

A tömegközlekedésről úgy vélekedett, hogy a BKK "teljesen működésképtelen", ami számtalan romboló következménnyel jár együtt. Példaként említette, hogy a folyamatos kiszervezések nem hoztak megtakarítást, miközben a kiszervezett munkavállalók jogai lenullázódtak. Főpolgármesterként hosszú távú célkitűzésként csökkenteni szeretné a főváros járműterhelését, amit többek között azzal indokolt, hogy a jelenlegi forgalom nagysága miatt a budapestieknek csorbul az egészséges élethez való joga.

Ennek a megvalósításához biztosítani kell a hátteret, amelyet többek között a tömegközlekedéssel továbbutazók számára ingyenessé tett P+R parkolók építésével valósítana meg.

Arra a felvetésre, hogy ellenzéki politikusként hogyan tudna együttműködni a kormánnyal, azt mondta, látni kell, hogy sikeres Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország, ha a főváros ellehetetlenül, akkor az ország is el fog lehetetlenülni.

Hangsúlyozta, pártállástól függetlenül minden politikusról feltételezi, hogy jót akar és meggyőzhető az ország javát szolgáló kérdésekben. Úgy fogalmazott: egy jó érvrendszer segítségével el lehet érni a sikeres együttműködést, mert Tarlós Istvánnak is lett volna lehetősége megakadályozni, hogy a kerületi érdekek szétszabdalják az egységes fővárosi koncepcióját.

Csárdi Antal elmondta, hogy kampányát elsősorban a lakhatás, a fővárosi közlekedés és a zöld felületek hiányának problémáira hegyezik ki, de legalább ennyire hangsúlyosan megjelenik majd az itt élő fiataloknak szóló programja vagy a bölcsődei és óvodai férőhelyek növelésének fontossága is.

A jelölt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a kampányra mennyit költenek majd. Szavai szerint hitelt próbálnak felvenni, ha sikerül, akkor egy nagyobb, ha nem akkor egy kisebb költségvetésű, de mindenképpen takarékos kampányt folytatnak majd le. A fő elem viszont mindenképpen az lesz, hogy végigjárják Budapestet - ő maga is minden kerületben megjelenik majd -, "mert a lakossággal való kapcsolattartás nem pénzkérdés".

Az internet is kihagyhatatlan - közölte, hozzátéve, az óriásplakátok hatékonysága viszont hagy kívánnivalót maga után, mert azokon nem lehet bemutatni egy programot.

Elismerte, nem előnyös, hogy Tarlós Istvánnál jóval kisebb az ismertsége, de mint fogalmazott: miközben arról szól a politikai közbeszéd, hogy új szellemiségre lenne szükség, nem jelennek meg új emberek a közéletben. Hangsúlyozta: a kampányban pedig lehetővé teszik, hogy minden érdeklődő személyesen is beszélhessen vele.

Csárdi Antal visszautasította, hogy ne lenne gyakorlata a város irányításában. Kiemelte, hogy ellenzéki képviselőként nem tudna kritikát megfogalmazni, ha nem értené a városvezetését, a város működését.

Hozzátette, hogy négy év önkormányzati politizálás után nagyobb tapasztalattal ülne be a főpolgármesteri székbe, mint amivel 1990-ben Tarlós István rendelkezett, amikor először megválasztották Óbuda élére. Egyúttal megjegyezte, "dicsőség tanulni azoktól az elődöktől, akik sokat tettek ezért a városért".

Szépapjára, Kamermayer Károlyra, Budapest első polgármesterére utalva azt mondta, az ő életrajzából is sok mai napig használható elemet át tud emelni annak érdekében, hogyan lehet bevonni a fővárosiakat a döntéshozatalba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.