Fejlesztési támogatással

Olcsóbb hídépítési módszer a "betolós" technológia kijavítása

Az alapvető technológia változatlan maradt, a továbbfejlesztésére nyert 130,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást a hídtervező Pont-Terv Zrt.

2014.08.27 18:45MTI

Befejeződött az az Új Széchenyi Terv keretében 130,2 millió forintos támogatást nyert fejlesztési projekt, amely olcsóbbá és gyorsabbá teszi a hídépítéseket - közölte az Ökomet Környezetvédelmi és Kutató Nonprofit Kft. szerdán az MTI-vel.

A nagyobb hidak úgy épülnek, hogy a pillérek felett "betolják" a végső helyükre az egyes elemeket. Ennek a technológiának a továbbfejlesztésére nyert 130,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást a hídtervező Pont-Terv Zrt. A teljes projekt költsége 186 millió forint volt.

Az alapvető technológia változatlan maradt, viszont már a tervezésnél kiküszöbölik azokat a problémákat, amelyek később kieséssel járnának. Emellett részben automatizálták az eljárást, amelynek az lett az eredménye, hogy kevesebb munkás és gyorsabban tudja a helyére tolni a hídelemeket.

Pozsonyi Iván elnök-igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az M4 autópálya Szolnokot elkerülő szakaszán már így épült a Tisza híd. Az új eljárás előnye az is, hogy a helyszínen kevesebb területre van szükség a hídépítéshez, így kisebb a környezet terhelése.

Arra a kérdésre, hogy mennyivel olcsóbb így a hídépítés, 20-25 százalék közötti arányt valószínűsített Pozsonyi Iván. Emellett 5-20 százalékkal tart rövidebb ideig a munka. Azt azonban hozzátette az elnök-igazgató, hogy a megtakarítás függ a híd méretétől, illetve a szerkezet milyenségétől is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.