Volt már ilyen?

Nem okoz gondot a Semmelweis Egyetemnek a testnevelési kar szeptemberi leválása

Mind az intézmény működése, mind a gazdálkodás szempontjából tényleg tökmindegy?

2014.08.27 18:35MTI

Szél Ágoston rektor leszögezte: a legmesszebbmenőkig próbálnak segíteni a most létrejövő Testnevelési Egyetemnek, majd kiemelte: bíznak abban, hogy - bár erről a felsőoktatási törvény nem rendelkezik - a leválás jogutódlással történik majd, és a két egyetem azt örökli meg, ami a saját ügyeivel kapcsolatos.

Az intézményvezető kifejtette: a vagyonmegosztás nem okoz gondot, a vagyontárgyakról, ingatlanokról nincs vita. A Testnevelési és Sporttudományi Kar (TSK) gárdája képes a feladat ellátására, a további működést személyi kérdések nem gátolják.

Mészáros György, a kar leválásáért felelős rektori biztos azt mondta, hogy megértő és jó hangulatban zajlottak a búcsútárgyalások, a kar 96 oktatója és 161 nem oktatói státusban lévő alkalmazottja időben értesítést kapott arról, hogy az új munkáltatójuk a Testnevelési Egyetem lesz.

Megegyeztek a források megosztásáról is, az Emberi Erőforrások Minisztériuma is jóváhagyta, az induláshoz szükséges pénzügyi feltételek adottak lesznek. Az infrastruktúra és a kollégium működtetése megoldott - jelezte.

Szél Ágoston hozzátette: ígéretet kaptak arra is, hogy a TSK évek óta "göngyölt adósságát" kompenzálják, ami 1,3 milliárd forint. Egyúttal cáfolta, hogy a Semmelweis Egyetem nem arra használta fel a TSK forrásait, amire előzetesen előirányozták.

Közlése szerint a Semmelweis Egyetemnek korábban csaknem 13 ezer hallgatója volt, a kiválással is jóval 10 ezer felett lesznek, a kar hallgatói létszáma mintegy 2400. Az egyetem gazdálkodása a jövőben is stabil marad - közölte.

Az intézményvezetők információi szerint a Testnevelési Egyetem a lehető leghamarabb kap kancellárt, és az intézmény új rektora a pályázati kiírás után, várhatóan október közepén léphet hivatalba. Valószínűsíthető, hogy addig a minisztérium megbíz valakit az intézmény vezetésével.

A rektor jelezte: szeretné a már elindított közös pályázatokat is folytatni, együttműködési megállapodásokat kötni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.