Járvány

Ebola-láz: útmutatót állított össze az egyetemeknek az ÁNTSZ

Ezekben a hetekben több felsőoktatási intézménybe is érkeznek hallgatók az Ebola-járvány által érintett országokból, jellemzően Nigériából. A járványügyi kockázat kezelésére útmutatót állított össze az ÁNTSZ, melyben hangsúlyozzák, hogy tünetmentes, a kockázati csoportba nem tartozó személyekkel szemben semmilyen megszorító intézkedést, így elkülönítést sem szabad alkalmazni

2014.08.26 19:55Havariapress

Annak kockázata, hogy hazánkba az Ebola-vírus (akár nigériai felsőoktatási hallgatók által) behurcolásra kerüljön, az ÁNTSZ szerint minimális. A WHO legfrissebb adatai szerint a járvány által legkevésbé érintett ország éppen Nigéria. Annak érdekében, hogy ez az alacsony kockázat se jelentsen veszélyt, és az Ebola-láz járvánnyal érintett területekről Magyarországra érkező felsőoktatási hallgatók esetleges érintettsége, illetve megbetegedés gyanúja a lehető leghamarabb felderítésre kerüljön, az ÁNTSZ útmutatót állított össze a járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére. Az anyagot a kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei kivétel nélkül megkapták, azt az érintett intézmények számára továbbították.

Önmagában az a tény, hogy valaki a járvánnyal érintett területről (például Nigériából) érkezik hazánkba, nem jelenti azt, hogy az illető az Ebola-lázzal összefüggésben fertőzésre gyanús esetnek számítana. Az ÁNTSZ kifejezetten felhívja a figyelmet arra, hogy a tünetmentes, a kockázati csoportba nem tartozó személyekkel szemben semmilyen megszorító intézkedést (például elkülönítés) nem szabad alkalmazni, a megbélyegzés minden egyéb módját is el kell kerülni.

Az Ebola-vírussal fertőződés kockázata még azoknál az embereknél is nagyon alacsony, akik az érintett területen élnek vagy oda utaznak. Akkor merül fel a fertőződés veszélye, ha valaki közvetlenül érintkezik egy beteg ember vérével, testváladékával, vagy egy fertőzött holttestével, illetve fertőzött állattal vagy állati tetemmel, azok valamely testnedvével, illetve azok húsát fogyasztotta. A testnedvvel való érintkezésbe beleértendő az olyan, felépült beteggel létesített védekezés (óvszer) nélküli szexuális kapcsolat, aki akár már 7 hete tünetmentes.
Az Ebola-vírus nem terjed nyilvános helyeken, tünetmentes személyekkel való érintkezés útján. Nem lehet megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, vagy pl. egy uszoda medencéjében. Az Ebola-vírust szúnyogok sem terjesztik. Az Ebola-vírus - az Influenza-vírussal ellentétben - a levegőben sem terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára az érintett országoknak a kilépő utasokat meg kell vizsgálniuk. Ennek célja, hogy kiszűrjék azokat, akik egy esetleges Ebola-vírus fertőzés tüneteit mutatják, illetve megakadályozzák, hogy az ilyen személyek - továbbá a velük közvetlenül érintkezők - a nemzetközi utazásban részt vegyenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.