Önkormányzat 2014

Felére csökkenti a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló zsákok árát az FKF

Jelenleg 100 ezer zsák van raktáron, az FKF további 200 ezret szerez be, s 220 ezer háztartást érint az akció, aminek lényege, hogy a zsákokat féláron biztosítják az érdeklődőknek.

2014.08.25 13:21MTI
MTI/Beliczay László

Felére csökkenti a zöldhulladék gyűjtéséra szolgáló zsákok árát a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. Tarlós István főpolgármester hétfőn sajtótájékoztatón elmondta: a zöldhulladék külön gyűjtése csak négy központi kerületet - V., VI., VII. és IX. - nem érint.

Jelenleg 100 ezer zsák van raktáron, az FKF további 200 ezret szerez be, s 220 ezer háztartást érint az akció, aminek lényege, hogy a zsákokat féláron biztosítják az érdeklődőknek - fejtette ki.

Németh Szilárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere példaként hozta, hogy év elején csökkentette a főváros a BKV bérletek árát, s ez sikeres volt, év végére legalább 1 milliárd forinttal magasabb lesz az árbevétel, mint egy évvel korábban, mert több havi és éves bérlet fogyott.

Hozzátette: hasonlót vár a zöldhulladék begyűjtése terén is, vagyis itt sem számít az FKF árbevételeinek csökkenésére.

Felidézte, hogy a zöldhulladék külön gyűjtését 2006-ban kezdték Budapesten, akkor 16 kerületben 4310 tonnát gyűjtöttek. 2012-ben már 19 kerület volt érintett és 5,5-szeresére, 22 ezer 410 tonnára nőtt a zöldhulladék mennyisége.

Megjegyezte: ezen kerületekben egy 2013-as felmérés szerint 220 ezer 210 - elsősorban kertes - háztartás van, vagyis jelenleg is csak 45 százalékos a részvétel, van még egy másik nagy szelete a piacnak.

Németh Szilárd megjegyezte: a külön gyűjtés nemcsak a környezet rendezettsége és a fenntarthatósági célok miatt fontos, hanem például a feldolgozása, komposztálása is jóval olcsóbb, mintha a teljes kommunális hulladékkal együtt kezelnék. A komposztált zöldhulladék a pusztazámori lerakóba kerül - fűzte hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.