Sajtóközlemény

Jobbik: Ökológiai katasztrófa fenyegetheti Kelet-Európát

Miközben a magyar kormány legnagyobb problémája a konfliktus kapcsán az Ukrajna területi épségéért való aggódás, az egyre inkább elharapózó harcok a nagyszámú civil áldozat mellett újabb veszéllyel fenyegetnek egész Kelet-Európa, és benne Magyarország számára.

2014.08.23 16:12ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/twobee

A konfliktussal érintett térségben ugyanis több száz olyan veszélyes tevékenységet folytató üzem található, amely háborús célponttá válva nemzetközi szinten is jelentős ökológiai katasztrófával fenyegethet - írja a közleményben Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Erőművek és vegyi üzemek, veszélyes anyagot tároló létesítmények, valamint több száz egészségügyi intézmény szerepel azon a listán, amely telephelyeken radioaktív izotópokat vagy más környezetre és emberre rendkívül veszélyes anyagot alkalmaznak vagy tárolnak nagy mennyiségben.

A Jobbik felhívja a figyelmet az ukrán kormány felelőtlenségére is ez ügyben, hisz a kijevi megtorló hadművelet immár nemcsak hogy civil áldozatokat szed Kelet-Ukrajnában, hanem a térség biztonságát is veszélyezteti egy esetleges ökológiai katasztrófával, melyet a felelőtlen katonai műveletek idézhetnek elő. Mindezek elkerülése érdekében nagyobb nemzetközi figyelmet kell fordítani ezekre a potenciális katasztrófaveszélyt jelentő létesítményekre.

Az atomenergia békés célú felhasználását pedig az erre hivatott szervezetnek, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek kell felügyelnie, hogy ne kerülhessen hasadóanyag avatatlan kezekbe, aminek következményei beláthatatlanok lennének.

Felszólítják a magyar kormányt, hogy nemzetközi szinten tegyen határozott lépéseket a konfliktus békés rendezése és a fennálló katasztrófaveszély elhárítása érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.