Mindent megtettek

Répássy: a kormány felkészült a devizahitelesek védelmére

A kabinet mindent megtett azért, hogy a pénzintézetek által indított, most megkezdődött devizahiteles perekben az állammal szemben igényt érvényesítő bankok "alulmaradjanak".

2014.08.22 15:45MTI
freedigitalphotos.net/khunaspix

A kormány felkészült a devizahitelesek védelmére - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken az MTI-nek.

A kormányszóvivő pedig azt közölte, hogy a mai nap megmutatta, hogy sikerrel meg tudják védeni a devizahiteleseket a bankokkal szemben.

Az államtitkár kifejtette: a kabinet mindent megtett azért, hogy a pénzintézetek által indított, most megkezdődött devizahiteles perekben az állammal szemben igényt érvényesítő bankok "alulmaradjanak", az Országgyűlés által júliusban elfogadott törvény ugyanis egy sajátos perjogi konstrukciót ír elő, megfordítva a bizonyítási terhet, azaz nem az ügyfeleknek kell bizonyítaniuk, hogy tisztességtelenül jártak el velük szemben, hanem a bankoknak kell bizonyítaniuk, hogy tisztességesen jártak el. Mindez a Kúria döntésén alapul - tette hozzá.

Az igazságügyi tárca államtitkára hangsúlyozta: a jogszabály egyértelmű feltételeket, szabályokat és határidőket állapít meg. Ha ezeket betartják az eljárásban, akkor nem lehet kétséges a devizahitelesek érdekeinek érvényre juttatása, hiszen a törvény abból indul ki, hogy a tisztességtelenül szerzett előny, haszon visszajár a devizahiteleseknek - magyarázta. Répássy Róbert szerint a kormány nem tesz mást, mint hogy biztosítja a bankokkal szemben a devizahitelesek védelmét.

Kurucz Éva kormányszóvivő péntek délután közölte: a kormány minden eszközzel segíti a bajba jutott családokat. Mint írta: "a mai nap megmutatta, hogy sikerrel tudjuk megvédeni a devizahiteleseket a bankokkal szemben".

A Fővárosi Törvényszék pénteken elutasította az első devizahiteles banki keresetet a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet kontra magyar állam perben kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

Az államtitkár az ítéletet nem kívánta kommentálni, azt azonban megismételte: a júliusban elfogadott törvény egyértelmű, pontosan követi a Kúria döntését. Ha az alacsonyabb fokú bíróság a Kúria döntésének megfelelően, annak szellemében jár el, akkor várható, hogy tömegesen elutasítják majd a bankok kérelmét - mondta Répássy Róbert. .

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.