Harc a tolvajok ellen

Egyedülálló kerékpárvédelmi program Tiszaújvárosban

Speciális megjelölést kaphat kerékpárjára ingyen minden tiszaújvárosi, így a rendőrség könnyebben megtalálhatja az ellopott járműveket.

2014.08.22 14:44MTI
freedigitalphotos.net/bplanet

Az egyedülálló programról pénteken tartottak bemutatót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban.

Szabó-Berdár Csilla, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Tiszaújváros jellemzően kerékpáros város, rengetegen választják közlekedési eszközként a biciklit, ezért dolgozta ki a kerékpárlopások megelőzésére, valamint a jogsértések elkövetőinek felderítéséért a helyi rendőrkapitányság a város vezetésével közösen a bűnmegelőzési projektet, amely kellő védelmet jelenthet.

A rendszer lényege egy olyan pasztában rejlik, amelynek segítségével gyakorlatilag bármilyen felületen képezhető jelölés, amellyel az adott tárgy egyedileg azonosítható: a jelölőpaszta száradásakor szinte beleég az anyagba.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság elgondolása alapján a városlakók kerékpárjait ezen eljárással védik, a megjelölt biciklik adatait egy számítógépes program rögzíti, ami tartalmazza a tulajdonos nevét és elérhetőségét.

A jelöléssel egyidejűleg a kerékpár tulajdonosának kiállítanak egy úgynevezett kerékpár-igazolványt is, amely tartalmazza ezeket az adatokat. Rendőri ellenőrzéskor a kerékpáron lévő egyedi azonosítót UV-fénnyel világítják meg, így a járőr azonnal lekérdezheti a kerékpár adatait és tulajdonosát - tette hozzá Szabó-Berdár Csilla.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.