MNB

Változatlan a kényszerértékesítésre kijelölt lakások száma

A második negyedévben a jelzáloggal, 90 napon túli tartozással terhelt 114 781 lakóingatlanból 6320-at jelöltek ki a bankok kényszerértékesítésre.

2014.08.19 16:45MTI
Freedigitalphotos hywards

A számok szinte megegyeznek az első negyedéves adatokkal. A kijelölt lakásokból ténylegesen eladott lakásokra a második negyedévről nincs adat az MNB honlapján, de a megelőző két negyedévben a kijelölt lakások egyharmada - bő kétezer - kelt el.

Egy évvel korábban, 2013 második negyedévében a 90 napon túli tartozással terhelt ingatlanok száma 115 076 volt, ezek közül 5202 került fel a kényszerértékesítési listára, és 1269-et adtak el.

A 2011-ben hozott törvény szerint a lakáshitel miatt jelzáloggal terhelt lakások közül a 90 napnál hosszabb törlesztési késedelemmel rendelkezők 5 százaléka jelölhető ki kényszerértékesítésre, de a bankok ezt a kvótát eddig egyetlen negyedévben sem merítették ki, általában az engedélyezett szint háromnegyede körüli volt a kvóta kihasználtsága.

A törvény hatályba lépése - 2011 negyedik negyedéve óta - eddig több mint 40 ezret lakást jelöltek ki kényszerértékesítésre.

A múlt évben a kijelölt 15 216 lakóingatlanból 5394 kelt el kényszerértékesítésen, ebből a legtöbbet - 4032-őt - a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vásárolta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.