Szeptemberben

A Mazsihisz még nem döntötte el, tárgyal-e a kormánnyal

"Mély csalódás" volt számukra az elmúlt háromnegyed év, a kormány emlékezetpolitikája, a zsidó szervezetek véleményének, kéréseinek figyelmen kívül hagyása miatt.

2014.08.19 09:41MTI

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) akkor tud válaszolni a Zsidó Közösségi Kerekasztallal kapcsolatos meghívásra, ha a Miniszterelnökséget vezető minisztertől megkapják az ülés tervezett programját, hogy a zsidó szervezetek megvitathassák.

A hvg.hu-t erről Heisler András, a Mazsihisz elnöke azután tájékoztatta, hogy Lázár János múlt csütörtökön kezdeményezte a Zsidó Közösségi Kerekasztal összehívását szeptemberre.

A Mazsihisz levélben gratulált Lázár János miniszteri kinevezéséhez - olvasható a portálon -, és örömét fejezte ki, hogy a kormány miniszteri szinten is fontosnak tartja a kapcsolattartást a hazai zsidó szervezetekkel.

A hvg.hu-n idézett levélben Heisler András hangsúlyozta: ha a kormány partneri viszonyt akar kialakítani, örömmel működnek közre, ám a Zsidó Közösségi Kerekasztallal kapcsolatos meghívásra csak akkor tudnak válaszolni, ha Lázár János elküldi az ülés tervezett pontos napirendjét, és a zsidó szervezetek előzetesen megvitatják azt.

Heisler András a honlapon idézett levélben úgy fogalmazott: "mély csalódás" volt számukra az elmúlt háromnegyed év, a kormány emlékezetpolitikája, a zsidó szervezetek véleményének, kéréseinek figyelmen kívül hagyása miatt, valamint azért, mert "nem volt érdemi kapcsolat" a Mazsihisz és a kormány között.

A Zsidó Közösségi Kerekasztal legutóbbi, februári ülésén a zsidó szervezetek javaslatára három kérdést vettek fel a napirendre: a német megszállás áldozatai emlékművének ügyét, a Józsefvárosi pályaudvaron kialakítandó, a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza bírálatát és Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának Kamenyec-Podolszkkal kapcsolatos megjegyzését. (Szakály Sándor egy januári nyilatkozatában azt mondta: az 1941-es kamenyec-podolszki deportálások véleménye szerint inkább "idegenrendészeti eljárásnak" tekinthetők.)

A Zsidó Közösségi Kerekasztalt a kormány 2011-ben kormányhatározattal hozta létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson a hazai zsidó szervezetek és a kabinet párbeszédére. Létrejötte óta több egyeztetés is volt a felek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.