6,5 milliárd

Elkezdődött az új szekszárdi ivóvízbázis kiépítése

A munka a Szekszárd melletti Bogyiszlón épülő vízműtelep munkaterületének átadásával indult el.

2014.08.19 08:46MTI

A héten elkezdődött az új szekszárdi ivóvízbázis kiépítése, amely összesen 6,5 milliárd forintos európai uniós projekt keretében 2015 tavaszára készül el - közölte a projektben közreműködő Szekszárdi Turisztikai Nonprofit Kft.

A munka a Szekszárd melletti Bogyiszlón épülő vízműtelep munkaterületének átadásával indult el. A projekt további szakaszában Fadd-Dombori területén nyolc parti szűrésű kutat fúrnak, az ivóvíz pedig 17 kilométer hosszú távvezetéken jut majd el a tolnai megyeszékhely fogyasztóihoz.

A beruházáshoz nettó 3,9 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a szekszárdi önkormányzat; a bruttó 6,5 milliárd forintos összköltségből megvalósuló projekt kivitelezési értéke 3,8 milliárd forint - mondta az MTI-nek Ács Rezső (Fidesz-KDNP), Szekszárd alpolgármestere. Az új vízbázist a Duna Aszfalt Kft. 2015. május 18-ára építi ki, a létesítményeket három hónapos próbaüzem után használhatják ivóvízellátásra - tette hozzá.



A beruházásra azért van szükség, mert a jelenlegi, Sió-parti víznyerő helyett becslések szerint öt év alatt elérheti a már lezárt, lőtéri vízbázis területén 1993-ban feltárt diklóretilén-szennyezés. A káros anyag a korábban ott működött ipari üzemek tevékenysége következtében kerülhetett a talajba. A Sió-parti kutakat úgy védik, hogy tíz kút szívóhatást gyakorol a szennyezett talajra, így a szekszárdi ivóvízbe nem kerülhet a vegyi anyag. A védekezést a Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. folytatja, a kármentesítési rendszer működtetésének költsége - a cég korábban közölt adata szerint - 2013. szeptember 1. és 2015. június 30. között nettó 79 millió forint lesz.

Az új vízbázis műszaki élettartama ötven év, felújításokkal azonban ennél hosszabb időre biztosíthat egészséges ivóvizet Szekszárdnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.