Katasztrófa esetén

Budapesten is működésbe lép a vegyvédelmi riasztórendszer

A katasztrófavédelem rendszere abban az esetben riasztja a lakosságot, ha egy ipari üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe.

2014.08.18 13:07MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Victor Habbick

Bakondi György, az OKF főigazgatója közölte: a meteorológiai, vegyi monitoring és lakossági riasztórendszer a riasztáson és a lakosság tájékoztatásán túl a veszélyes anyag terjedéséről is szolgáltat információkat, így hatékonyabban szervezhetők meg a lakosságvédelmi intézkedések.

Mint elmondta: a rendszer kiépítése 2006-ban kezdődött meg; a korábbi időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Pest, Tolna és Veszprém megyékben történt meg a telepítése. A most véget ért ütemben pedig a főváros mellett Komárom-Esztergom, Zala és Heves megyékben lép működésbe.

A rendszer megvalósítására ez idáig 10 milliárd forintot használtak fel a központi költségvetésből és immár, mintegy 500 ezer ember riasztható a segítségével - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy amennyiben egy üzemből veszélyes anyag kerül a levegőbe MoLaRi szondái mérik a koncentrációját, illetve meteorológiai adatokat is szolgáltatnak a szélirányról, szélsebességről, hőmérsékletről, ezért a katasztrófavédelem ügyeletén meghatározható a gázfelhő terjedése.

Amennyiben a helyzet indokolttá teszi a rendszeren keresztül tájékoztatják a lakosságot például arról, hogy zárkózzanak be otthonaikba, vagy éppen ellenkezőleg, a hatóságok felszólítására mindenkinek el kell hagynia a lakhelyét és egy kijelölt helyre kell távoznia - ismertette a rendszer működését a főigazgató.

Tarlós István azt hangsúlyozta, hogy a fővárosban mind a három nagy gyógyszergyár környékén kiépült a rendszer, ily módon nyolc kerületben növeli a lakosság biztonságát.

Továbbá a MoLaRi hozzájárul a város környezetvédelméhez is és az életvédelem mellett erősíti a budapestiek vagyonbiztonságát is - mondta a főpolgármester.

Arról is szólt, hogy az együttműködés "kipróbált" a főváros és a katasztrófavédelem között, amit bizonyított a közösen végzett hatékony árvízvédelmi munka is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.