Közép-Európa 1989

Vasárnap estétől emlékeznek a páneurópai piknikre

Vasárnap este kezdődik Sopronban a negyedszázaddal ezelőtti páneurópai piknikre emlékező, keddig tartó eseménysorozat.

2014.08.15 07:39MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/SweetCrisis

A rendezvény honlapján olvasható tájékoztatás szerint vasárnap este nyílik meg Az első szakadás a vasfüggönyön című, egy hónapnyi soproni jelenlét után utazó kiállítássá alakuló tárlat, amely a páneurópai piknik és a rendszerváltás emlékeit eleveníti fel.

A következő két nap programjában konferencia és emlékrendezvény szerepel. Előbb hétfőn az Antall József Tudásközpont, a Konrad Adenauer Alapítvány, Sopron önkormányzata és a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány szervezésében tartják meg a Sopron: kapu a szabad Európa felé című rendezvényt, amelyen köszöntőt mond Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Hildigund Neubert, a német Türingia tartomány miniszterelnökségének államtitkára is.

Az egyik panelbeszélgetésen a negyedszázaddal ezelőtti történéseket elevenítik fel mások mellett olyan szereplőkkel, mint Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, kormánybiztos, míg az 1989-as történések jelentőségét olyan felszólalók elemzik, mint Pozsgay Imre akkori államminiszter, a páneurópai piknik védnöke, Gulyás Gergely, Michael Stübgen (CDU) Bundestag-képviselő, a berlini törvényhozás magyar-német baráti csoportjának elnöke.

A szabad Európa perspektíváiról Szájer József EP-képviselő, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese, Hendrik Hansen, a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem rektorhelyettese, Arnold Vaatz, a Bundestag CDU/CSU frakciójának helyettes vezetője és Nógrádi György, a Budapesti Corvinus Egyetem Védelem- és Biztonságpolitikai Kutatóközpontjának vezetője beszél.

Másnap rendezik a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány Kapu Európába című konferenciáját. A tanácskozás felszólalói között lesz Karlheinz Kopf, az osztrák törvényhozás második elnöke, Johannes Singhammer, a Bundestag alelnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Christine Lieberknecht, Türingia miniszterelnöke és Szájer József.

Szintén kedden kezdődik az estig tartó családi nap Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik Emlékparkban, ahol a 25 évvel ezelőtti események szereplői elevenítik fel emlékeiket, és a délutáni másfél órás beszélgetésen vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök is. Az 1989 - a csodák éve című eseményen Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese beszélget a kormányfővel.

Az eseménysorozat - amelyről a közmédia bő terjedelemben, több archív anyagot újra bemutatva beszámol - este a Soproni Petőfi Színházban, a Végtelen Európa című táncfantázia bemutatójával zárul.

Az 1989. augusztus 19-én Sopronkőhida és az ausztriai Szentmargitbánya között megrendezett páneurópai pikniken több száz NDK-állampolgár használta fel a határ átmeneti megnyitását arra, hogy Nyugatra szökjön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.