Kavosz

Bővíteni kellene az agrárium finanszírozását

A vállalkozások visszajelzése alapján fontos lenne az agrárium finanszírozási lehetőségeinek bővítése, a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Széchenyi Kártya Programban.

2014.08.09 09:45MTI
Freedigitalphotos satit_srihin

Krisán László, a programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója elmondta: a Széchenyi Kártya Program kiterjesztését indokolja a legutóbbi felmérésük megállapítása, amely szerint a vállalkozások lassan, de biztosan kezdenek kilábalni a válságból.

Az ezer mikro-, kis- és középvállalkozás vezetőjének megkérdezésével készült reprezentatív Kavosz-felmérés szerint a válaszadók 32 százaléka kisebb-nagyobb fejlődést vár az idén, az egy évvel ezelőtti 22,5 százalékkal szemben. A vállalkozások mintegy 40 százaléka árbevétel-növekedésre számít, ezen belül 11 százalékuk jelentős árbevételt prognosztizál. A cégek 35,5 százaléka nyereséget vár, közülük 6 százalék jelentős nyereségnövekedésben bízik, a válaszadók 21 százaléka létszámbővítésben gondolkodik - ismertette a felmérés részleteit a vezérigazgató.

A korábbi évekhez képest több mint duplájára emelkedett a közeljövőben hitelfelvételt tervezők aránya, ám nagyfokú óvatosság jellemzi a cégeket a számításba vett hitelösszeg és futamidő tekintetében. A vállalkozások 84 százaléka 20 millió forint alatti hitelösszegben gondolkodik, ezen belül 26 százalékuk 2 millió és 5 millió forint közötti, míg 23 százalékuk 2 millió forintnál kisebb összegű hitel felvételét tervezi. Megfeleződött a hitelek visszafizetésével küzdő vállalkozások aránya, míg az előző évben a cégek 16,5 százaléka nézett szembe törlesztési nehézségekkel, addig a következő évre már csak 8 százalékuk tart ettől - tette hozzá.

A jegybanki alacsony kamat, a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram, a Széchenyi Kártya Program kedvező hitelei mind növelik a hitelfelvételi kedvet - fogalmazott a Kavosz vezérigazgatója, aki szerint érdemes lenne átgondolni, hogy a 2014-2020-as időszakban a vállalkozások valamennyi pályázathoz automatikusan igényelhessék a Széchenyi Kártya Program önerő-kiegészítő és a támogatást megelőlegező hiteleit, a 2007-2013-as ciklusban az önerő hiánya és az utófinanszírozás miatt sokan elestek a pályázati lehetőségektől.

Krisán László hangsúlyozta, megfontolandónak tartanák, hogy az agrárvállalkozások is élhessenek az uniós pályázatokon való részvételt könnyítő önerő-kiegészítő és támogatást megelőlegező hitelkonstrukciókkal a Széchenyi Kártya Programban.

A Kavosz adatai szerint a 2002-ben indult Széchenyi Kártya Programban eddig 275 ezer igénylést regisztráltak, 205 ezer hitelügylet jött létre, 1350 milliárd forint hitelt helyeztek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.