Ötszáz vidékfejlesztési program

Dél-Békésben 1,8 milliárd forint EU-támogatás helyi Leader-programokra

19 település közel 1,8 milliárd forint EU- támogatást használt fel helyi fejlesztésekre az Európai és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) 2007-2013 között.

2014.08.06 23:30MTI
Forrás: Wikipedia

Ruck Márton, a Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület elnöke kiemelte: a 19 dél-békési településen önerővel együtt a fejlesztések összege meghaladja a két milliárd forintot, a sikeres pályázatok száma az ötszázat. A Leader-program előnye, hogy a programokat a helyi szereplők tervezik el és helyi bíráló bizottság dönt a támogatási kérelmekről. Dél-Békésben a támogatási összeg 60 százalékát a Kertészek Földje Akciócsoport helyi gazdaságfejlesztési programok támogatására fordította, a fennmaradó 40 százalékot a települések szempontjából fontos kulturális és szakmai közösségek fejlesztésére.

Az elnök hozzátette: kiemelt cél volt a kertészeti kultúrákkal foglalkozó mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozások gazdálkodási feltételeinek javítása. A Vidékfejlesztési Minisztérium irányító hatósága jóváhagyásával a kertészek földje akciócsoport az országban elsőként írt ki kisértékű gépek beszerzésére pályázatot. Az akciócsoport településein több mint 270 családi gazdálkodó és őstermelő vásárolhatott, maximum 300 ezer forintból, a növényházi kertészeti gazdálkodásban nélkülözhetetlen eszközöket 65 százalékos EU-támogatás mellett.

Ruck Márton az akciócsoport 19 településén megvalósított több mint ötszáz vidékfejlesztési program közül kiemelte a magasabb hozzáadott értéket képviselő mezőgazdasági termékek, gyümölcsök és zöldségfélék feldolgozását. Új hűtőházak, tárolók épültek, válogató, tisztító és csomagoló üzemek. Több mint tíz településen térfigyelő kamera rendszer segíti a közterületek biztonságát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.