Start

Zalában csaknem kétezer új közfoglalkoztatottnak juthat munka

Zalában a Start munkaprogramra 412 millió forint, a közfoglalkoztatási feladatokra pedig 333 millió forint áll rendelkezésre.

2014.08.01 10:59MTI

Az eddigiek mellett újabb mintegy kétezer embernek tudnak munkát adni Zala megyében augusztus elsejétől a Start munkaprogram, illetve a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás keretében - közölte a megyei kormánymegbízott pénteken.

Rigó Csaba a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány döntésének megfelelően nyolcvan zalai kistérségi Start munkaprogram indul 61 településen 679 ember foglalkoztatásával. Ezen túlmenően, a most foglalkoztatott több mint 3600 emberen kívül újabb 1255 dolgozót tudnak bevonni a hagyományos, 6-8 órás közfoglalkoztatási programokba.

Zalában a Start munkaprogramra 412 millió forint, a közfoglalkoztatási feladatokra pedig 333 millió forint áll rendelkezésre - közölte. Ismertetése szerint a benyújtott pályázatok főként a belvízelvezetés megoldására, mezőgazdasági utak és közutak rendbetételére, illegális hulladéklerakók felszámolására fordítják az elnyert összeget.

Az MTI kérdésére beszélt arról is, hogy a jellemző programokon felül akad példa egyedülálló közfoglalkoztatási pályázatokra is. Zalaistvándon például egy vízfolyás árterében kitermelt 250 köbméternyi fát dolgoznak majd fel, hogy abból 250 családot kályhakész tűzifával lássanak el, Zalaegerszegen pedig az önkormányzati bérlakások hátralékosai lakásfelújításokkal törleszthetik tartozásukat.

A zalai gazdaság fejlődése nemcsak a befektetéseken, a működő tőkén múlik, hanem a vidéképítő programokon is, amelyek olyan embereknek tudnak munkalehetőséget biztosítani, akiknek egyébként régóta nincs állásuk, ezért a nyílt munkaerőpiacon még nem tudják megállni a helyüket - jelezte Rigó Csaba.

Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója hangsúlyozta: a bejelentett új álláshelyek alapján a megye gazdasága fejlődésnek indult, de a több ezer új munkahelyet csak a regisztrált álláskeresők mintegy ötödével lehet betölteni. Túl sokan vannak ugyanis olyanok, akik hosszú ideje nem dolgoztak, ezért a közfoglalkoztatás elsősorban nekik segít, hogy felkészülhessenek általa a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésre.

Az igazgató elmondta azt is: Zalában idén 41 vállalkozás kapott lehetőséget arra - ebből négy visszalépett -, hogy állami támogatással munkahelyeket teremtsen. Csaknem 300 millió forintot fordíthatnak ezek a vállalkozások arra, hogy megőrizzenek 649 munkahelyet, illetve 120 új álláshelyet teremtsenek beruházásaik révén - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.