Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Nem terjed tovább a lépfene

Elhullás azokban az állományokban jelentkezett, amelyek már az első megbetegedések óta korlátozások alatt állnak.

2014.07.31 16:25MTI
Forrás: Wikipedia

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal közleményben felidézte: július elején, Tiszafüred környékén lépfene-megbetegedés ütötte fel a fejét több szarvasmarha-állományban. A hatóságok megtették a szükséges lépéseket, az országos főállatorvos elrendelte a környék állatainak védőoltását, a járványügyi szakemberek lezárták a járvány forrásaként azonosított területet.

A lépfene-megbetegedések egymáshoz közel legeltetett állományokban jelentkeztek. Ezen állományok és a környékbeli, a fertőzésre szintén fogékony állatokat tartó gazdaság állatainak vakcinázása befejeződött. A védettség kialakulásához azonban idő kell, így ezekben az állományokban is előfordulhat elhullás. Ennek mértéke több tényezőtől függ: egyedi érzékenységtől, fajtától, életkortól, esetleges antibiotikumos kezeléstől. Emellett egy-egy legyengült immunrendszerű állat elhullását okozhatja a nagy legelőhöz szokott állatok tartási körülményeinek hirtelen, kedvezőtlen megváltozása is - közölték.

Az érintett területen - írták a közleményben - a legutóbbi, bizonyítottan lépfene által okozott elhullás július 27-én történt. Az elpusztult szarvasmarhák száma összesen 36, ami - a korábbi járványügyi tapasztalatok alapján - nem jelent kiemelkedően magas elhullási arányt. Az időben megtett intézkedések eredményeként az elhullások a betegség természetének megfelelően alakultak.

A korrekt tájékoztatás elősegíti a betegség mielőbbi felszámolását, a félretájékoztatás viszont indokolatlan aggodalmat kelt a lakosság és a gazdálkodók körében - zárul a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.