Felvételi

Mintegy 74 ezren nyertek felvételt a felsőoktatásba

Az idei jelentkezők száma 106 175 volt, közülük 73 973-at vettek fel, azaz a jelentkezők 69,7 százalékát.

2014.07.25 15:22MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

A felsőoktatásba jelentkező több mint 106 ezer diák közül mintegy 74 ezren nyertek felvételt - közölte Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Az idei jelentkezők száma 106 175 volt, közülük 73 973-at vettek fel, azaz a jelentkezők 69,7 százalékát. Palkovics László elmondta, hogy felsőoktatási szakképzésre hatezren, alapképzésre 47 ezren, osztatlan képzésre hatezren, mesterképzésére több mint 14 ezren nyertek felvételt.

Hangsúlyozta, hogy a számok azt jelzik: a kormány oktatáspolitikájának köszönhetően növekedett a felvettek száma. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy tavaly 95 447 jelentkezőből 72 679 nyert felvételt. Az idei mintegy 74 ezer felvett hallgatóból 56 913-an részesülhetnek állami ösztöndíjas képzésben.

A múlt évben ez a szám 54 217 volt. Önköltséges képzésre 17 060 hallgatót vettek fel az idén. A jelentkezők közül 32 202-t (30,3 százalék) nem vettek fel.

Az okok között sorolta Maruzsa Zoltán, hogy mintegy 15 ezren nem érték el a minimumponthatárt, több mint ötezren nem feleltek meg az alkalmassági vizsgán, mintegy négyezren nem jelentek meg a felvételi vizsgán, a mesterképzésre jelentkezők közül a felsőfokú oklevél hiánya miatt több mint háromezren nem nyertek felvételt, és mintegy háromezren olyan helyre jelentkeztek, ahova emelt szintű érettségi a kötelező, de ilyen szintű vizsgát nem tettek.

Az összes jelentkező 49,4 százalékát az első megjelölt helyre vették fel. Az intézmények rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti 4270 felvett hallgatóval, a második a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (3370), a harmadik a Debreceni Egyetem (3240). A Budapesti Corvinus Egyetem a hatodik helyen szerepel 1926 felvett hallgatóval.

A legnépszerűbb alap- és osztatlan, nappali, állami ösztöndíjas képzések rangsorát a gépészmérnöki képzés vezeti, itt a jelentkezők száma első helyen 2199 volt, és 1620 diákot vettek fel.

A mérnökinformatikus képzésre első helyen 2145-en jelentkeztek, és 1502-en nyertek felvételt. Az általános orvosi képzésre első helyre 2130-an jelentkeztek, és 1056 diákot vettek fel.

A 16 rögzített ösztöndíjas ponthatárú szak kapcsán közölte: az első helyes jelentkezők száma - 260 pont felett - 15 655 volt, az állami ösztöndíjas képzésre felvettek száma 4357. Ez 27 százalékos arányt jelent, tehát a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával kötött megállapodását a kormány teljesítette - jelentette ki.

A legnépszerűbb képzési alapterületek alap- és osztatlan képzésben első helyes jelentkezések alapján a műszaki (18 százalék), a gazdaságtudományi (12 százalék), az orvos- és egészségtudományi (11 százalék), valamint a pedagógusképzés (10 százalék). Maruzsa Zoltán szerint az informatikai, műszaki, természettudományi képzési területeken sok olyan változás történt, amely megfelel a deklarált kormányzati céloknak.

A mesterképzésről szólva elmondta: 22 131-en jelentkeztek és 14 442 hallgatót vettek fel. Tavaly 19 298-an jelentkeztek, és 13 084-en nyertek felvételt. A legtöbb jelentkezőt az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel. A mesterképzésben a pszichológiai képzés volt a legnépszerűbb. Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal elnöke közölte, hogy a felvételizők 97 százaléka elektronikus úton jelentkezett.

A felvételi eljárás lebonyolításában 250-en vettek részt, mintegy 1,2 millió dokumentumot dolgoztak fel, az adatok terjedelme 650 gigabyte volt. Az ügyfélszolgálati telefonos megkeresések száma mintegy 40 ezer volt, e-mailben 19 ezren, a személyesen nyolcezren érdeklődtek.

Az elért eredményről 101 ezren kaptak SMS-t. Elmondta, hogy a pótfelvételi jelentkezési határideje augusztus 12. A ponthatárt augusztus 28-án állapítják meg. Azok jelentkezhetnek, akik nem vettek részt az idei általános felvételi eljárásban, illetve nem nyertek felvételt. Palkovics László közölte azt is, hogy a bejelentett költségvetési zárolások nem érintik a felsőoktatási intézményeket.

A felsőoktatási intézményrendszerének stratégiájáról szólva elmondta, szeretnék, ha a tavaly elkészült stratégia átdolgozott változata az év végéig a kormány elé kerülne. A jövő héten megkezdődnek az egyeztetések, összehívják a Felsőoktatási Kerekasztalt. Szólt arról is, hogy kancellári pályázatot hétfőn írják ki, és augusztus 12-ig lehet jelentkezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.