Más-ár

Ingatlanpanama a Nemzetvédelmi Egyetemen

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt három ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség az egykori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolai Kara két ingatlanának eladása miatt.

2014.07.22 11:54MTI

A vádirati tényállás lényege szerint a ZMNE Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolai Kar Budapesten, az Üllői út 133-135. szám alatt található két ingatlana forgalmi értékének meghatározására a Honvédelmi Minisztérium Infrastrukturális Ügynökség (HM IÜ) vállalkozási szerződést kötött egy közbeszerzési eljárásban kiválasztott értékbecslő céggel - ismertette a szóvivő. A cég feladata volt az ingatlanok forgalmi értékének meghatározása, a HM IÜ állományába tartozó két ügyintézőé pedig annak vizsgálata, hogy az értékbecslés a jogszabályoknak, a szakmai követelményeknek és a szerződésben foglaltaknak megfelel-e.

Az értékbecslő - az egyik ügyintéző által közvetítettek alapján - a valódihoz képest több mint egymilliárd forinttal csökkentette az ingatlanok forgalmi értékét. Az értékbecslő ezen szándékos magatartásával, a két ügyintéző pedig azzal, hogy a manipulált anyagot elfogadásra előkészítette, tévedésbe ejtette a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsnak az értékesítésről döntő tagjait. Mindezek eredményeként a Honvédelmi Minisztérium 2008 áprilisában adásvételi szerződéssel, versenyeztetés nélkül, áron alul értékesítette az ingatlanokat a Ferencvárosi Önkormányzatnak - állapította meg az ügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség az értékbecslő és a két ügyintéző ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál.

A nyomozást két másik, az ügylet idején a HM IÜ állományába tartozó gyanúsított esetében bizonyítottság hiányában megszüntette - írta Nagy Andrea.

Az ügy Hende Csaba honvédelmi miniszter feljelentése alapján indult egyéb részét elkülönítették, így az ingatlanok továbbértékesítése, valamint a HM által teljesített kifizetések miatt tovább nyomoznak. Annak az ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja - olvasható az ügyészségi közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.