Tili-toli

Az Eszterháza-központhoz kerül a nagycenki kastély és fertőrákosi Püspöki palota

A fertődi Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont kulturális és turisztikai szerepének erősítése érdekében a nagycenki Széchenyi Kastély és emlékmúzeum, valamint a fertőrákosi Püspöki palota működtetésének és vagyonkezelői jogának átadásáról döntött a kormány a központ javára.

2014.07.19 04:30MTI
Forrás: Wikipedia

A nagycenki Széchenyi-kastélyban és parkjában működő Széchenyi Kastély és emlékmúzeum, valamint a fertőrákosi Püspöki palota és kertje, valamint a hozzá tartozó ingatlanok - a rendelkezésre álló személyi, tárgyi, vagyoni és pénzügyi feltételekkel együtt - teljes körűen az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközponthoz kerülnek.

A dokumentum szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszternek a nagycenki Széchenyi-mauzóleum egységes vagyonkezelésbe kerülése vagy állami tulajdonba vétele érdekében tárgyalásokat kell kezdenie a Nagycenki Egyházközséggel, illetve a Győri Egyházmegyével.

A kormányhatározat felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági miniszter bevonásával tegyék meg a szükséges intézkedéseket a működtetéshez szükséges források átcsoportosítására, illetve a működtetésben részt vevő személyi állomány áthelyezéséhez.

A dokumentum szerint a nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy a 2015. évi költségvetés tervezésekor vegye figyelembe a kormányhatározatban foglaltakat. Szintén a gazdasági tárca vezetőjének feladata lesz, hogy a 2015. évi központi költségvetés tervezésével egyidejűleg tegye meg a szükséges intézkedéseket a nemzeti sírkert részeként védett nagycenki Széchenyi-mauzóleum megóvása és helyreállítása érdekében szükséges feladatokról és a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 127 millió forintot az Eszterháza-központ részére csoportosítson át.

Szintén a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely arra hívja fel a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. révén gondoskodjon a Fertőd 225 helyrajzi számú ingatlan, az úgynevezett Udvarosház nem állami tulajdonrészének az állam javára történő megszerzéséről. Ennek határideje szeptember 30., a végrehajtás céljára 200 millió forintot biztosít a kormány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.