A választások idején

Kevesebb politikai hír volt a második negyedévben

A második negyedévben, amelyben az országgyűlési és európai parlamenti (EP) választás is zajlott, kevesebb politikai hír jelent meg a híradókban, mint az első negyedévben.

2014.07.18 16:42MTI
freedigitalphotos.net/imagerymajestic

A Nézőpont Intézet hat csatorna (TV2, RTL Klub, M1, Duna Televízió, HírTV, ATV) esti híradóit vizsgálta 2014 második negyedévében. Az elemzés szerint április 1. és június 30. között 11 519 tudósítás hangzott el a híradókban, ez enyhe csökkenést jelent az előző negyedéves 11 648 darab tudósításhoz viszonyítva.

A vizsgált hírműsorokban 4289 magyar vonatkozású politikai hír jelent meg, ami az összes tudósítás 37,2 százalékát jelenti. Ez az adat alacsonyabb, mint az első negyedéves 41,7 százalék, sőt a tavalyi év utolsó negyedévében mért 39,3 százaléknál is.

A politikai híraktivitás 2014 második negyedévében gyakorlatilag akkora volt, mint 2013 júliusa és szeptembere között - összegezték. Az országgyűlési kampányidőszak lezárultával a politikai hírtartalom aránya egyre alacsonyabb lett a hírműsorokban: áprilisban még a tudósítások 41,3 százaléka volt politikai tartalmú, májusban, vagyis az EP-választást közvetlenül megelőző időszakban a politikai hírek aránya 38,2 százalék volt, amely júniusra tovább csökkent 32,2 százalékra.

A hónapról hónapra csökkenő tendencia az RTL Klub kivételével minden csatorna esetében érvényesült. Az RTL Klub júniusban közel annyi (168 darab) politikai hírt közölt, mint márciusban, az országgyűlési kampány csúcspontján (173 darab). Az adatokból kirajzolódik, hogy a politikai tartalmú tudósítások számának emelkedése a csatorna esetében a reklámadó bejelentését követően kezdődött - olvasható az elemzésben.

A balesetekkel és bűnügyekkel foglalkozó hírek a második negyedévben is a kereskedelmi csatornák felületein kaptak a legnagyobb teret. A nem magyar vonatkozású külföldi hírek aránya - az ATV kivételével - minden csatornán lecsökkent, amelynek hátterében az áll, hogy az orosz-ukrán konfliktusról szóló beszámolók egyre inkább kikerültek a híradók tudósításai közül.

A kulturális hírek száma minden csatornán emelkedett, köszönhetően a nyári fesztiválokról és rendezvényekről szóló beszámolóknak, és a labdarúgó-világbajnokságnak köszönhetően a sporthírek is minden csatornán nagyobb teret kaptak az előző negyedévhez képest.

Az elemzés szerint a magyar vonatkozású politikai hírek legnagyobb részét pártpolitikai hírek tették ki - hasonlóan az első negyedévhez -, ugyanakkor 36,5 százalékról 34,3 százalékra csökkent arányuk.

Az EP-választás mellett olyan pártpolitikai témák határozták meg a napirendet, mint a jobbikos Kovács Béla kémügye, a baloldal helyzete, illetve a baloldali főpolgármester-jelölt személyéről folyó vita. A második negyedévben a hírműsorokban jóval kevesebb rezsicsökkentéssel kapcsolatos tudósítás jelent meg, mint az első negyedévben.

Mint írták, májusban 350 tudósítás foglalkozott a kampányeseményekkel és az EP-választással, a kutatás szerint a választási kampányban a második legtöbb megjelenést tartalmazó téma a baloldali pártok belső ügyei voltak.

"A választópolgárok így a legnagyobb tájékozódási felületet jelentő televíziókból - a pártok kampányüzenetei mellett - nagy mennyiségben találkoztak főként az MSZP belső konfliktusaival" - olvasható az elemzésben.

Júniusban megváltoztak a híradók vezető ügyei: a legtöbb megjelenést a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos hírek eredményezték. Az RTL Klub és az ATV kivételével minden csatornán a devizahitelesek ügye volt a legfontosabb téma, míg az említett két csatornán a vezető ügy a reklámadó volt.

Az elemzés szerint a magyar vonatkozású politikai hírekben a legtöbb megjelenő álláspont a kormányhoz kapcsolódott, hasonlóan a korábbi negyedévekhez. A pártok közül az MSZP minden csatornán többet szerepelt, mint a Fidesz. A pártok közül a sorban a harmadik a Jobbik lett, azonban a megjelenések emelkedését részben a felmerült botrányok okozták.

Másrészt az ATV májusban felhagyott a Jobbik bojkottjával, aminek következtében a párt álláspontjainak megjelenítésére közel akkora arányban kapott lehetőséget az ATV híradójában, mint a közmédiumokon, illetve a HírTV-n. Az LMP összesített megjelenését tekintve megelőzte a Demokratikus Koalíciót, hiszen míg az ökopárt 3,9 százalékos, addig Gyurcsány Ferenc pártja 3,7 százalékos mutatóval rendelkezett.

A kormányzati, a kormánypárti és az ellenzéki megjelenők paritásos vizsgálatából megállítható, hogy az ellenzéki pártok megjelenései egy kivételével minden csatornán meghaladták az 50 százalékot - olvasható az elemzésben.

Hozzátették: az ellenzéki pártok álláspontjaiknak megfogalmazására a legnagyobb arányban az ATV híradója adott lehetőséget, ezen a csatornán a paritásos vizsgálat szerint a megjelent álláspontok 59,7 százaléka ellenzéki vélemény volt. Szintén magas, 58,9 százalék volt az arányuk az M1 híradójában, a HírTV-n pedig 56,7 százalék.

A legalacsonyabb a Duna Televízión volt ez a mutató (46,5 százalék), "de itt is bőven meghaladta az egyharmados arányt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.