Három magyar beadvány

Strabourg elutasította a szolgálati nyugdíjakkal kapcsolatos panaszokat

Elutasította a szolgálati nyugdíjak ügyében született három magyar beadványt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága pénteken.

2014.07.18 15:32MTI
freedigitalphotos.net/Salvatore Vuono

A strasbourgi bírák döntése értelmében a szolgálati nyugdíjak átalakítására vonatkozó magyar jogi szabályozás nem jelent aránytalan terhet az érintetteknek, és nem diszkriminatív.

A döntést a bírák egyhangúlag hozták meg, az végleges és megfellebbezhetetlen. A döntés a Markovics László, Béres László és Augusztin Gábor által beadott panaszokat érinti közvetlenül, ám a bíróság közleményéből kiderül, hogy a pénteki határozat precedens értékű, ezért az emberi jogi bíróság a többi ügyben is ilyen döntést hoz majd.

A közleményből ugyanis kiderül, 2011 és 2012 fordulóján tömegesen érkeztek ezzel kapcsolatos beadványok a törvényszékre; összesen 13 500 panaszos 1260 kérelemmel fordult emiatt Strasbourghoz.

Azt állították, hogy emberi jogaikat sérti, hogy adómentes szolgálati nyugdíjukat ugyanakkora összegű, de jövedelemadó-köteles szolgálati járandóság váltotta fel. A változtatást indokolatlannak és diszkriminatívnak tartották, amely sérti tulajdonhoz való jogukat, ráadásul a döntés ellen jogorvoslattal sem tudtak élni.

A strasbourgi bírák ugyanakkor úgy ítélték meg, hogy a kérelmezőknek járó juttatás csökkentése nem ésszerűtlen és nem aránytalan mértékű.

Ezt a bíróság arra alapozza, hogy az érintettek továbbra is részesülnek a szolgálati járandóságban, amelynek összege ésszerű viszonyban áll a korábbi szolgálati nyugdíjéval, azaz nem fosztották meg őket megélhetésüktől, és olyan helyzetbe sem kerültek, hogy jövedelmük elégtelen lenne a megélhetéshez.

A bíróság továbbá úgy látja: ha történt is diszkrimináció, akkor is megállapítható, hogy az elérni kívánt cél és az alkalmazott eszköz, vagyis a nyugdíjrendszer racionalizálása és a juttatások csökkentése ésszerű arányban áll egymással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.