Hazánkban először találtak ilyen állatot

Az aligátorteknősnél "százszor" veszélyesebb állatot fogtak ki egy veresegyházi tóból

Az aligátorteknősnél is nagyobbra növő, annál az emberre sokkal veszélyesebb úgynevezett keselyűteknősre bukkantak vasárnap délután egy veresegyházi tóban. Magyarországon most először találtak ilyen állatot.

2014.07.06 19:35MTI
MTI/Szilágyi István

Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga helyszínen tartózkodó kurátora elmondta, hogy egy horgász épp a csalijára akadt halat húzta ki a tóból, amikor észrevette, hogy a halra "rárabolt" egy nagyméretű teknős. Aligátorteknősnek hitte, de mint utóbb kiderült: az 50-55 centiméter hosszú, 10-15 kilogrammos állat egy másik fajtához, a keselyűteknősökhöz tartozik.

Szabadon még sehol sem találtak Magyarországon ilyen teknőst - jegyezte meg a kurátor. Ismertetése szerint a Floridában honos, az aligátorteknősnél "százszor" veszélyesebb keselyűteknős akár 20-25 évig is élhet, a kifejlett példányok súlya elérheti a 80-100 kilogrammot, páncélja átmérője az egy métert. Igen agresszív, éles fogaival akár egy emberi lábfejet is képes leharapni, ezért óvakodni kell tőle - tette hozzá.

A szakemberek eddig úgy tudták, hogy borsos ára miatt keselyűteknőst senki sem tart az ország egyetlen terráriumában sem, ezek szerint tévedtek - jegyezte meg Szilágyi István.

Az ismeretlenek által valószínűleg kidobott, vasárnap kifogott példányt a kurátor csippel látta el, majd a veresegyházi medveotthon elkülönített helyére viszi, "egy fedél alá" a korábban talált aligátorteknősökkel.

A kurátor közlése szerint mostanában egyre többen hívják újabb és újabb aligátorteknősök felbukkanása miatt. "Félő, hogy a szintén igen veszélyes fajnak kezd "szezonja" lenni nálunk. Remélhetőleg a keselyűteknős felbukkanása egyedi eset" - fogalmazott Szilágyi István.

Aligátorteknőst először tavaly nyáron, majd idén április 24-én fogott be a kurátor Both Zoltán veszélyesállat-befogóval közösen, a szintén Pest megyei Biatorbágyon. Mindkét páncélost többszöri beetetés után sikerült kihúzni egy patakból.

Az áprilisban talált 8-10 kilogrammos példánnyal hosszasan küzdöttek, miközben a teknős ráharapott Both Zoltán lábára, a befogó orvosi ellátására szorult - közölte korábban Szilágyi István.

MTI/Szilágyi István


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.