Drogpiaci robbanás várható hazánkban

A kemény drogok Afganisztánból és Iránból kerülnek hazánkba

Bár a drogfogyasztás mértéke évek óta stagnál Magyarországon, az egyre erősödő migráció a kábítószer-kereskedelem robbanásához vezethet - figyelmeztet a rendőrség.

2008.08.22 08:17Magyar Nemzet

Ha a döntéshozók nem hozzák meg időben a megfelelő ellenlépéseket, akkor a távol-keleti bűnözői csoportok néhány éven belül ellenőrizhetetlenné válnak. Alaposan átalakult mostanra a drogpiac a kilencvenes évekhez képest, a klasszikus maffia már a múlté, a feladatokat több szinten végzik jól felkészült fiatalemberek, akik a konspiráció teljes eszköztárát felhasználják a szervezet felépítésekor - nyilatkozták a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezető munkatársai.

Felhívták a figyelmet, hogy az erősödő migráció a kábítószer-kereskedelem robbanásához vezethet, az egyre jobban szervezett távol-keleti csoportok ellenőrizhetetlenné válhatnak, ha a döntéshozók nem hozzák meg időben a jogi, közigazgatási ellenlépéseket. Ányos András, az NNI nyugat-dunántúli régiójának osztályvezetője és Madarász Attila, a szervezet kábítószer-bűnözés elleni osztályának vezetője szerint rendészeti eszközökkel nem lehet visszaszorítani a drogbűnözést és -fogyasztást.

Hangsúlyozták, hogy nem létezik kábítószermentes társadalom, tudomásul kell venni, hogy mindig lesz igény a szerekre. A drogkereskedelem és az ahhoz kötődő súlyos bűncselekmények azonban kezelhetők, visszaszoríthatók, ehhez viszont új módszerek kellenek. Míg korábban a hatóságok a legkisebb terjesztőket is üldözték, ma már a nagyobb hálózatokat igyekeznek felderíteni.

Ez azért is rendkívül fontos, mert a gond túlmutat azon, hogy ki mit visz be a szervezetébe, s azért mennyit fizet. A veszély az, hogy az extraprofit elosztásának csúcsán különféle terrorszervezetek állnak, s ez komoly kockázatot jelent minden országnak. A hazánkban is tevékenykedő csempész- és kereskedőszervezetek mára átalakultak, nincs keresztapa, aki összefogná a hálózatot, a piramis csúcsán több személy áll, egyik a beszerzéssel, másik a szervezéssel, harmadik az értékesítéssel foglalkozik, mint egy nagyvállalatnál.

A sor folytatódik egészen az utcai dílerig, de van egy nagyon fontos szabály: senki nem ismeri a felsőbb kapcsolatát, így nem is tud vallani ellene, ha esetleg elfogják. A szakemberek valószínűsítették lapunk felvetését, hogy a szerveződés válasz a hatóságok operatív tevékenységére. Felhívták a figyelmet közkeletű tévhitekre is, amelyek szerint beetető terjesztők járják az iskolákat. A drogpiac szigorúan a profiton alapul, mivel a szer eleve drága, senki sem áldoz arra, hogy ingyen szerezzen kuncsaftokat.

A kemény drogokról a nyomozók elmondták, hogy a heroin - mint mindenhová a világon - Afganisztánból és Iránból kerül hazánkba, e helyeken állítják elő a legtöbb és legtisztább anyagot. Magyarország az úgynevezett balkáni útvonalon fekszik, de inkább tranzitországnak tekinthető.

A terjesztőhálózatok szigorú családi, vérségi alapon szerveződnek, hagyományosan a törökök foglalkoznak vele, manapság egyre inkább beszállnak az üzletbe az albánok is. A szintetikus kábítószerek, a tabletták, az amfetamin többnyire Hollandiából kerül hozzánk, a csempészek, terjesztők is jobbára magyarok.

A kokainpiac jelenleg átalakulóban van, manapság a hazai és az észak-afrikai csempészek előnyben részesítik Spanyolországot, ahová Afrikából kerül a szer. A Magyarországon terjesztett drogok szinte egésze import, a szakemberek csak elvétve találkoznak gyártókkal, azonban Csehországban például fellendülőben van az egyszerű szintetikus szerek előállítása. Egyedül a marihuána termesztésével próbálkoznak néhányan, de a piac egészét nézve a mennyiség nem jelentős.

Az Európában használt kábítószerek, illetve a gyártáshoz szükséges alapanyagok listája folyamatosan növekszik, ezek alapján azonosítják a szakemberek az új, gyanús anyagokat - szögezték le a rendőrtisztek. Demetrovics Zsolt, az ELTE addiktológiai tanszékének vezetője lapunknak elmondta, hogy az ezredforduló óta a drogfogyasztás növekedésének üteme csökkent. A szakember egyetért a rendőrökkel abban, hogy a jelenség nem szüntethető meg, a hangsúly az ártalomcsökkentésen van. Magyarország mutatói jók, egymillió lakosra két kábítószer okozta haláleset jut, van olyan európai ország, ahol ez a szám ötven.

Demetrovics is úgy látja, hogy a szokatlanul tiszta heroin okozta az elmúlt hetek tragédiáit, ezért úgy gondolja, több helyettesítő kezelés kellene a szer rabjainak. Hangsúlyozta, hogy ők nem bűnözők, hanem beteg emberek, akiknek kezelésre van szükségük. Az addiktológus nem ért egyet a Magyar Gyógyszerészi Kamara állásfoglalásával, amelyben tiltakoztak a heroin gyógyszernek minősítése, és patikai forgalmazása ellen, szerinte Hollandiában és Svájcban már régóta sikeres ez az eljárás. Legveszélyesebb a heroin. A heroin hatásának mechanizmusáról Demetrovics Zsolt  elmondta, hogy a szer euforizáló hatása az egyik legerősebb az ismert drogok között.

A rászokás után, néhány hónap múlva ez az érzés jelentősen csökken, sokszor meg is szűnik. A heroinista ekkor egyre nagyobb adagokat ad be magának, de sokszor ez is hatástalan. A legveszélyesebb helyzetbe akkor kerülhet a fogyasztó, ha egy ideig nem jut szerhez, majd újra használja. A legtöbb tragédia ekkor következik be. A szakember szerint a heroinisták nyolc-tíz százalékán semmilyen gyógyszeres terápia nem alkalmazható, nekik csak a drog jelent megoldást.

Kábítószerekkel összefüggő jogszabályokon utoljára az Orbán-kabinet szigorított. Az ismertté vált közvádas bűncselekmények száma a polgári kormány utolsó évében 3445 volt, ami a későbbi liberalizáció eredményeként 2005-re, majd kétszeresére, 7662-re szökött fel. Tavaly 4667 esetben tárgyaltak ilyen ügyeket a hazai bíróságok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.