Összesen több mint 25 milliót zsákmányolt

12 évet kapott a Flórián téri túszejtő bankrabló

Tizenkét év fegyházra ítélte terrorcselekmény és bankrablások miatt a Flórián téri támadót a Fővárosi Törvényszék szerdán kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

2014.05.21 12:55MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A tényállás szerint Molnár Tamás 2007 és 2009 között fegyverutánzattal fenyegetőzve hat bankrablást hajtott végre a fővárosban, és összesen mintegy 25 millió forintot, valamint a biztonsági őröktől több valódi fegyvert zsákmányolt. Molnár Tamás először 2007 februárjában egy Andrássy úti pénzintézet alkalmazottait kényszerítette pénz átadására.

A következő, 2007. májusi esetnél, a III. kerületi Flórián téren már nemcsak több millió forintot vitt el, hanem a biztonsági őr fegyverét is megszerezte. 2009 januárjában visszatért a Flórián téri helyszínre, a biztonsági őr azonban ezúttal fegyvert rántott, dulakodtak, lövések is dördültek.

Eközben kiérkezett a rendőrség, mire a támadó túszt ejtett, és fegyverét hol a hátának, hol a tarkójának szegezve sikerült elmenekülnie a rendőrök elől. A túsz alig több mint száz méterrel távolabb kiszabadította magát, mire az elkövető egy panelházba menekült, átöltözött, és - több millió forinttal - sikerült kereket oldania a rendőrök által lezárt területről.

A túszejtést az elsőfokú bíróság - akárcsak az ügyészség - állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekménynek minősítette, amely akár életfogytiglannal is sújtható.

Molnár Tamás 2009-ben további három támadást követett el pénzintézetek ellen, minden alkalommal több millió forintot sikerült szereznie.

Az utolsó, novemberi esetnél a szemtanúk a bankrabláshoz használt autóról információkat tudtak adni, ami nyomra vezette a hatóságokat, és 2010 januárjában elfogták őt. Akkor már a BRFK körözési toplistájának élén volt, mint a legkeresettebb fővárosi bankrabló.

A nyomozás során és a 2011 őszén kezdődött büntetőperben is sokáig tagadta bűnösségét Molnár Tamás. Érdemi vallomást nem tett, ám a közelmúltban néhány vádpontot beismert, igaz, a terrorcselekménynek minősített túszejtést továbbra is vitatta.

Az eljárás adatai szerint a 35 éves férfinek érettségije és hentes szakképzettsége volt, de a vádbeli időszakban nem talált munkát, használt autók adásvételéből élt. A vádlott kedden az utolsó szó jogán bocsánatot kért a sértettektől, különösen a Flórián téri ügyben, valamint saját családtagjaitól is.

Azt mondta, fogva tartása során jött rá, hogy rossz utat választott. A bíróságtól méltányos büntetést és esélyt kért arra, hogy még legyen lehetősége visszatérni a társadalomba.

Molnárt a bíróság a 12 év fegyház mellett 25 milliós vagyonelkobzással és 4,5 millió forint bűnügyi költség megfizetésével is sújtotta. A több mint négy éve előzetes letartóztatásban lévő vádlott az ítélethirdetés után kérte fogva tartása megszüntetését, és házi őrizet elrendelését, ám a bíróság ezt elutasította, többek között arra hivatkozva, hogy az évekkel korábban kábítószerrel visszaélés miatt kiszabott négyéves szabadságvesztését sem töltötte le.

Az ügyészség bűnsegédi magatartással vádolt meg az ügyben egy másik, szintén büntetett előéletű férfit, aki néhány alkalommal a tetthelyre fuvarozta Molnár Tamást. A bűnsegéd három év fegyházat kapott, de ezt korábban előzetesben már letöltötte.

Az ítéletnek ez a része fellebbezések hiányában jogerőre emelkedett. Molnár Tamás vonatkozásában az ügyészség súlyosításért fellebbezett, így az ő ügye másodfokon folytatódik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.