Az UMDSZ alelnöke szerint

Fordítási hiba miatt hangzott kardcsörtetésnek Orbán beszéde?

"Valójában nem követelésről van szó, hanem annak a megállapításáról, hogy ezek a jogok megilletik az említett közösséget."

2014.05.14 16:22MTI
Forrás: Facebook (Orbán Viktor oldala)

Az ukrán médiában helytelen fordításban értelmezték Orbán Viktor miniszterelnök szombati beiktatási beszédének a Kárpát-medencei és a kárpátaljai magyarságra vonatkozó részét - mondta Kőszeghy Elemér, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke szerdán az Ukrinform hírügynökségnek.

Kőszeghy azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az ukrán média kedden szenzációként tálalta Orbán Viktor beiktatási beszédének a kárpátaljai magyarokra vonatkozó részét, úgy állítva be azt, mintha a magyar miniszterelnök autonómiát és kettős állampolgárságot követelt volna az ukrajnai magyar közösség számára. Valójában nem követelésről van szó, hanem annak a megállapításáról, hogy ezek a jogok megilletik az említett közösséget - derül ki a beszédnek a mukachevo.net munkácsi híportál által már kedden kora délután szó szerint idézett részéből. E forrás szerint ez a rész így hangzott: "A Kárpát-medencei magyarokat megilleti a kettős állampolgárság, a közösségi jogok és az autonómia is. Ez az álláspontunk, melyet képviselni fogunk a nemzetközi politikában".

Ezzel összefüggésben Kőszeghy kifejtette: rosszul fordították le tehát a magyar kormányfő beszédének a külhoni magyarsággal kapcsolatos megállapítását. A miniszterelnök a Kárpát-medencében élő magyar nemzeti kisebbségek összességének vonatkozásában beszélt nemzeti-kulturális autonómiáról - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy az ukrajnai magyarok számára fontos a magyar miniszterelnök által megfogalmazott álláspont, amely szerint Magyarország támogatja Ukrajnát ezekben a nehéz időkben.

Kőszeghy emlékeztetett, hogy a kulturális autonómia és az önigazgatás lehetőségének biztosítása, amelyet a magyar kormányfő is említett, nem számítanak újdonságnak Ukrajna számára, és időszerűek is a jelenlegi helyzetben. Reményét fejezte ki, hogy az új kijevi vezetés pozitív módon oldja meg ezeket a kérdéseket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.