A személy- és a teherforgalomnak is fontos

Őszinte kritika Sziijjártótól

A Budapest-Belgrád vasútvonal jelenleg csak a kerékpárral versenyképes.

2014.04.23 22:05MTI
Forrás: Wikipedia

A személy- és a teherforgalomnak is fontos a felújítandó Budapest-Belgrád vasútvonal, amely jelenleg csak a kerékpárral versenyképes - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a szabadkai Pannon RTV Közügyek című műsorában szerdán.

Az államtitkár kifejtette, a 374 kilométeres vasútvonal jelenleg nem teszi lehetővé a korszerű közlekedést, a két főváros közötti 7-8 órás menetidő a 21. században maximum a kerékpárral nevezhető versenyképesnek.

Szijjártó Péter szerint az új nyomvonal várhatóan a jelenlegit fogja követni, de van olyan elképzelés is, hogy Szegedet is bekapcsolják. Hozzátette azonban, hogy a jelenlegi szakmai vélemények értelmében a lehető legrövidebb útvonalat kell választani, tekintettel arra, hogy nem csak a személy-, hanem a teherforgalom szempontjából is fontos lesz ez a vasútvonal. Szakmai döntést kell hozni arról, hogy gazdaságos lenne-e a vonal úgy is, ha egy jelentősnek mondható kitérőt tenne - fűzte hozzá.

"Tudjuk, hogy egyre több kínai áru érkezik Európába. Magyarország a tranzitútvonal mentén fekszik, és ezt a helyzetünket ki is kell használni. Azt is tudjuk, hogy a kínaiak Kelet-Kínából alapvetően tengeren szállítják az áruikat Európába, a görög kikötőkbe, főleg Pireuszba. (...) Onnan ezen az útvonalon tudnák eljuttatni Nyugat-Európa irányába az áruikat" - mondta, majd hozzátette: ezért tekintettel kell lenni a minél rövidebb útvonalra.

A MÁV és a Szerbiai Vasutak vezérigazgatója tavaly májusban írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy kétvágányú, végig villamosított, óránként 160 kilométeres maximális sebességet lehetővé tevő vasúti pályát építenek ki a két főváros között. A korszerűsítés érdekében folyó együttműködésről pedig Kína, Magyarország és Szerbia tavaly novemberben állapodott meg a Bukarestben megrendezett Közép-Kelet-Európa (KKE)-Kína csúcstalálkozón.

A magyar és a szerb főváros közötti vonal ugyan most is villamosított, de egyvágányú, a sínek pedig rossz állapotban van, ezért gyakoriak a késések. A felújítást követően a vonatok menetideje a jelenlegi hét-nyolcról 3,5 órára csökkenne - hangsúlyozta Szijjártó.

Az államtitkár végül kiemelte, azt szeretnék, ha a felújított vasútvonal akár a személyautó-közlekedéssel, akár a két főváros közötti légi közlekedéssel versenyképes lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.