Teljesen elektronikussá válik a rendszer

Négy helyett csak egyféle anyakönyv lesz

Csaknem egymilliárd forintos uniós forrásból az év közepétől fokozatosan megújul, s teljesen elektronikussá válik a Magyarországon 120 évre visszatekintő állami anyakönyvezés.

2014.04.23 07:36MTI
freedigitalphotos.net/Sharron Godyear

A Világgazdaság szerdai cikke szerint a jelenlegi négyféle - születési, halotti, házassági, bejegyzett élettársi - anyakönyvet egyetlen, személyhez kötött nyilvántartás váltja fel.

A most közzétett rendelettervezet szerint az addig vezetett nyilvántartásokat alapesetben július 15-ig le kell zárni. Az elektronikus nyilvántartás mellett azonban megmaradnak a papír alapúak is, sok időt vesz ugyanis igénybe, amíg rögzítik az anyakönyvek teljes adatállományát.

Az elektronikus rendszer kiépülésével jelentősen felgyorsul és egyszerűsödik az ügyintézés, hiszen bárhol, bármelyik anyakönyvvezetőnél (külföldön is) le lehet majd kérni az anyakönyvi kivonatokat.

A bíróságok közvetlenül is hozzáférhetnek majd a digitális anyakönyvekhez, így az előttük folyó eljárásokban nem kell majd kivonatot csatolni - írja az újság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.