EP-választás

Már csaknem ezren vannak, akik majd a külképviseleteken szavaznak

Május 17-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételt a lakóhely szerinti jegyzőtől.

2014.04.20 09:47MTI

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint már majdnem ezren jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 98 külképviselet valamelyikén kívánnak voksolni.

Az EP-választáson azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a voksolás napján, május 25-én nem tartózkodnak Magyarországon, az ország 98 külképviseletén - nagykövetségén és konzulátusán - szavazhatnak. Ehhez május 17-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételt a lakóhely szerinti jegyzőtől. A kérelem benyújtható személyesen, levélben, a www.valasztas.hu honlapon vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok azonban kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem.

A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet voksolni, kivéve az amerikai kontinens külképviseleteit, mert ott - az időeltolódás miatt - május 24-én, szombaton tartják a szavazást.

Az NVI nyilvántartása szerint eddig csaknem ezren jelezték, hogy a külképviseletek valamelyikén kívánnak voksolni az EP-választáson, a legtöbben, több mint másfélszázan a brüsszeli külképviseletet jelölték meg. Londonban, ahol az országgyűlési választáson 5300-an kívántak voksolni, az EP-választásra mintegy százan jelentkeztek már. A májusi EP-választáson Londonban a nagykövetség épületében lehet majd szavazni (az országgyűlési választáson a jelentkezők nagy száma miatt egy külön épületet kellett bérelni a szavazáshoz).

Az EP-választás újdonsága az áprilisi országgyűlési voksoláshoz képest, hogy a külföldön tartózkodók 97 helyett már 98 külképviseleten szavazhatnak, ugyanis március 14-én újra megnyitották a 2009-ben takarékossági okokból bezárt krakkói főkonzulátust.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.