A Föld napja

Parányok világa

A zuzmók világa tárul fel a vácrátóti botanikus kertben.

2014.04.18 19:45MTI
Forrás: Wikipedia

Halászné Szakács Éva, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa elmondta, hogy a hosszú hétvége programjainak középpontjában a zuzmók állnak. Az érdeklődők megtudhatják például, hogy a zuzmók miről árulkodnak jelenlétükkel - vagy akár hiányukkal -, hasznosak vagy károsak-e, mire jók, illetve van-e közöttük ehető. A kutatóközpont szakemberei a Nemzeti Botanikus Kert programján arra is választ adnak, hogy hány félék lehetnek a zuzmók és miért fontos a védelmük.

A biológus kiemelte, hogy vasárnap és hétfőn magukat a kutatókat lehet kérdezni a témában, de vezető segítségével egyórás séta keretében is feltárul a zuzmók különleges világa.

Az ismeretszerzést játékos feladatok teszik még izgalmasabbá. A kertet járva a látogatók egy vaktérképen jelölhetik be a felfedezett zuzmókat, így végül létrejön a botanikus kert "zuzmótérképe". A gyerekeket az alkotóműhelyben papírhajtogatásra, termésfigura készítésére, memóriajátékra, kéregfelismerő próbatételre várják, de zuzmómakettet is alkothatnak.

A felnőttek mindhárom napon szakemberektől kaphatnak választ kiskerttel, konyha- és balkonkertekkel kapcsolatos kérdéseikre.

Az intézmény munkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a botanikus kertben nemcsak a tematikus programok kínálnak élményt, hiszen a több mint 180 éves, védett, romantikus tájképi kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. "A botanikus kertben eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, és 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj talált itt otthonra" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.