Holokauszt-emléknap

Emléktábla a gyermekáldozatoknak és a gyermekmentő tanároknak

Április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, arra emlékez(tet)ve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

2014.04.16 13:46MTI
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából emléktáblát állítottak a gyermekáldozatoknak és a gyermekmentő tanároknak szerdán a makói József Attila Gimnáziumban.

Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára felidézte, hogy hetven éve, 1944. április 16-án kezdődött el Magyarországon a vidéki zsidóság gettóba zárása.

"Nem szabad hagynunk, hogy az évek múlása elhalványítsa a fájdalmat és veszteséget, amelyet a világnak és Magyarországnak kellett elszenvednie" - hangsúlyozta.

Az államtitkár elmondta, egy olyan generáció tagja, amely a történelemkönyvekből sem ismerhette meg az igazságot. Felnőtt fejjel kellett szembesülnie azzal, hogy hetven éve magyarok voltak a holokauszt áldozatai, de magyarok voltak az elkövetők is.

Az iskola bejárati aulájában elhelyezett emléktáblán az iskola hat meggyilkolt zsidó diákja és Fried Ármin egykori gimnáziumi tanár neve olvasható.

Urbancsok Zsolt makói főlevéltáros, a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnöke úgy fogalmazott, a kőtábla méltó helyre került, de igazi helye a makói elemi zsidó iskola épületében lenne. Ma már azonban sem az iskola, sem egykori diákjai nincsenek meg. Az épületet 1965-ben a neológ zsinagógával együtt lerombolták, az iskolában dolgozó öt tanító egyike sem tért vissza a holokausztból, azt pedig nem lehet tudni, hogy a 256 iskolás közül hányat pusztítottak el.

A holokauszt makói áldozatainak száma ezerkétszáz körüli, közülük 350-400 gyermek volt - közölte a történész.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.