Holokauszt-emléknap

Bajnai: hajtsunk fejet az áldozatok előtt, és emlékezzünk

Az áldozatok előtti főhajtásra és az emlékezésre szólított fel a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján publikált blogbejegyzésében az Együtt-PM vezetője.

2014.04.16 12:21MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Bajnai Gordon úgy fogalmaz: a holokauszt az egész magyar nemzet tragédiája, mely során több mint félmillió honfitársunkat pusztították el. A német megszállás ténye korántsem menti fel a magyar államot a történelmi felelősség alól, hiszen zsidó honfitársaink összegyűjtése és deportálása a magyar állami szervek hathatós közreműködésével történt - folytatja.

Egyúttal kijelenti: ezt nem szabad elfeledni akkor, amikor a kormány egy olyan emlékművet akar "ránk erőltetni", mely a magyar államot igyekszik felmenteni e felelősség alól.

A volt miniszterelnök arra szólít fel, hogy az emléknapon hajtsanak fejet az áldozatok előtt, emlékezzenek és ne felejtsék el őket soha. Arra kér, hogy emlékezzenek azokra a hősökre is, akik életüket kockáztatták, hogy másokat megmentsenek, rájuk legyünk büszkék - folytatja.

Hozzáteszi: de ne feledjék soha a bűnösöket sem, "emlékezzünk, hogy nemzeti tragédiánk soha ne ismétlődhessen meg". Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

A kezdeményezés Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter nevéhez fűződik, aki a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.

A magyar holokauszt hetvenedik évfordulója tiszteletére 2014-ben holokauszt-emlékévet rendeznek Magyarországon. Az 1941-es népszámlálás alapján - a revíziós lépések után megnövekedett területű országban - 725 ezer izraelita élt.

Kétharmaduk meghalt a munkaszolgálat, a deportálások, a tudatos népirtás nyomán. A vidéki zsidóság gyakorlatilag teljesen megsemmisült, a Budapesten élők közül mintegy 100 ezren menekültek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.