Együtt-PM

Megtiltanák a többes ajánlást, és eltörölnék a győztesek kompenzációját

"Ebben a perverz választási rendszerben" a győztes képviselőjelöltek után járó kompenzáció segítségével szerzett a Fidesz hat plusz mandátumot.

2014.04.15 12:31MTI
Forrás: NVI

Módosító csomagot készül benyújtani a választási törvényhez az Együtt-PM, amelyben többek között megtiltanák a többes ajánlást és eltörölnék a győztes képviselőjelöltek után járó kompenzációt - jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján a szervezet társelnöke. Szabó Tímea azt mondta, hogy a javaslatot az új Országgyűlésnek terjesztik majd be.

A politikus arról beszélt, hogy a Fidesz és a KDNP által egyoldalúan, társadalmi egyeztetés nélkül, "erőből áttolt" választási rendszerről egyértelműen kiderült, hogy nem képes biztosítani a választás tisztaságát és demokratikus lebonyolítását. Hozzátette, elismerik a kormánypártok győzelmét, de az választást egy olyan focimeccshez hasonlította, ahol az egyik csapat levette a saját kapuját, kézzel is hozzáérhetett a labdához és még a bíró is velük volt.

Az Együtt-PM olyan törvénymódosító csomagot nyújt be a következő parlamentnek, amelyik "minimálisan" képes biztosítani, a tartalmi és eljárási visszaélések megakadályozását 2018-ban - közölte.

A "minimálcsomag" megszüntetné a többes ajánlást, mert egyértelműnek látják, hogy az a "bizniszpártokat" segíti az indulásban. Ezért azt javasolják, hogy mindenki csak egy pártot támogathasson. A javaslat eltörölné a győztes képviselőjelöltek után járó kompenzációt, mert "ebben a perverz választási rendszerben" ennek segítségével a Fidesz hat plusz mandátumot szerzett - folytatta.

Az is kiderült, hogy a választási törvény másodrendű állampolgárnak tekinti a külföldön élő, de magyarországi lakhellyel rendelkező embereket, ezért javasolják, hogy a határon túli kettős állampolgárokhoz hasonlóan ők is szavazhassanak levélben - sorolta elképzeléseiket.

Felül kell vizsgálni a kampánytámogatásokat, mert a "kamu és a bizniszpártok" visszaéltek az állami forrásokkal - jelentette ki. Ezért azt javasolták, hogy akik kevesebb szavazatot szereznek, mint ahány aláírást a jelöléskor kaptak, kötelesek legyenek visszafizetni az állami támogatást - hangsúlyozta.

Végül azt mondta, megtiltanák, hogy a nem jelölőszervezetnek minősülő jogi személyek bármiféle kampánytevékenységet folytassanak, vagyis a kormány, az önkormányzatok és az "álcivil szervezetek" ne vehessenek részt a kampányban - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.