Idén

Kriminalizált nyomorúság: eddig 43 embert állítottak elő

A BRFK a krízisautók leterheltsége miatt 17 esetben saját szolgálati gépjárművel vitte a "szociális krízishelyzetben lévő" embereket a kijelölt melegedőkbe.

2014.04.15 07:56MTI
Forrás: youtube.com

Az év eddigi időszakában 43 embert állítottak elő a rendőrök Budapesten azon rendelet alapján, amely szerint jogellenes az életvitelszerű tartózkodás egyes közterületeken - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

A rendelet hatályba lépésétől április 14-éig a rendőrök 43 embert állítottak elő a kijelölt kormányhivatal épületébe. Főként az V. kerületben intézkedtek - olvasható az MTI-hez eljuttatott tájékoztatóban.

A tájékoztatóban kitértek arra, hogy a BRFK a krízisautók leterheltsége miatt 17 esetben saját szolgálati gépjárművel vitte a "szociális krízishelyzetben lévő" embereket a kijelölt melegedőkbe, ahol szakemberek segítettek rajtuk.

A rendőrök további 24 esetben krízisautót hívtak a helyszínre, 53 esetben pedig "biztonsági intézkedés keretein belül" a mentők segítségével juttattak ellátáshoz utcán élőket.

A rendőrség hatáskör és illetékesség hiányában szankciót nem alkalmaz, e tekintetben a kormányhivatal jár el - írták.

A tájékoztató szerint "a rendeletben foglaltak végrehajtásával kapcsolatban az elsődleges szempont az utcán élő emberek szociális, segítő alapú kezelése".

Tavaly december 3-án lépett hatályba a Fővárosi Közgyűlés november 14-én elfogadott rendelete, amely jogellenesnek minősítette az életvitelszerű tartózkodást egyes közterületeken. A türelmi idő december 31-én járt le.

A rendelet értelmében jogellenes az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, az állomásokon, az utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren és a Népligetben. Ugyancsak tiltott terület 29 kiemelt aluljáró és a bejárataiktól számított 50 méteres körzet. Ezek között vannak egyebek mellett a metróaluljárók, az Ajtósi Dürer sor, a Bocskai út-Fehérvári út, a Flórián tér, a Goldmann György tér, a Margit híd budai hídfő, a Móricz Zsigmond körtér aluljárói, több Váci úti kereszteződés aluljárója, valamint a Ferdinánd híd alatti és a Podmaniczky út-Bulcsú utcai gyalogos-aluljáró.

A tilalom kiterjed a játszóterekre, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézményekre és a köztemetőkre, valamint 100 méteres körzetükre. A dokumentumban szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik.

A rendelet felsorol kerületi tulajdonú közterületeket is, amelyekről a kerületi testületek döntöttek, és a törvény erejénél fogva részei a jogszabálynak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.