Húsvét

Olcsóbb lett a tojás, mint a korábbi években

Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás - ami 40 millió darab körül mozog - mintegy 50 százalékkal emelkedik meg.

2014.04.14 11:50MTI
Fotó: ma.hu

Az idén olcsóbb a tojás a húsvéti ünnepekre, mint a korábbi években, darabjáért, a vásárlás helyétől függően, 28-35 forintot kérnek átlagosan, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az ár meghaladta a 40 forintot is.

Erről Földi Péter a Baromfi Terméktanács tanácsadója beszélt hétfőn az MTI-nek. Elmondta: Magyarországon a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan az átlagos heti tojásvásárlás - ami 40 millió darab körül mozog - mintegy 50 százalékkal emelkedik meg. Így húsvétra összességében mintegy 250-300 millió tojást vesznek az emberek Magyarországon.

A tanácsadó szerint a tojás alacsonyabb árának az oka az európai piaci túlkínálat. Most Magyarországra évi mintegy 500-600 millió darab tojás érkezik, főként Lengyelországból. Magyarországról pedig mintegy 200 millió tojást exportálnak. Az éves magyar tojásfogyasztás átlagosan évente mintegy 2,17 milliárd darab.

Az idén a termelők a tojást önköltség alatt értékesítik a kereskedőknek. Az előállítási költség ugyanis most darabonként mintegy 22 forint körüli. Az átadási árak viszont darabonként átlagosan 18-21 forint közöttiek.

A tanácsadó megjegyezte: a termelői árnak legalább 23 forintnak kellene lennie.

A tojástermelés éves árbevétele az idén várhatóan 25 milliárd forint körül alakul Magyarországon - tájékoztatott Földi Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.