Külügyminisztérium

A külképviseleti szavazások összefoglalója

A külképviseleti szavazás feladatainak ellátása magas színvonalú volt, a választási megfigyelők elismerően nyilatkoztak a szervezésről és lebonyolításról.

2014.04.13 17:47MTI

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője vasárnap kifejtette: a Külügyminisztérium a külképviseleti szavazás lebonyolítását kiemelt feladatként kezelte, több hónappal a választás előtt megkezdődött a felkészülés. Háromszáz bejelentkezett szavazónként két külképviseleti választási irodai (küvi) tagot küldött ki a tárca, így 534 munkatárs látta el a feladatokat a szavazás napján. Ez a létszám elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a szavazás mind a 97 állomáshelyen szakszerűen folyjon - vélekedett.

Kaleta Gábor kiemelte: a legutóbbi országgyűlési választáson, 2010-ben nyolccal kevesebb, vagyis 89 külképviseleten lehetett élni a választójoggal. A számbeli eltérés oka, hogy a kormány az elmúlt években több külképviseletet nyitott meg vagy nyitott újra, Melbourne, Sao Paulo, Santiago de Chile, Abuja, Toronto, Eszék, Hongkong és Lendva városában - magyarázta. Megjegyezte: legutóbb lehetett voksolni Damaszkuszban, de most biztonsági okokból nem, viszont Beregszászon, ahol korábban nem tette lehetővé a törvény, most lehetségessé vált a külképviseleti szavazás.

Biztonsági okok miatt nem lehetett szavazni Bagdadban, Rámalláhban és Kabulban sem, igaz, e városokban 2010-ben sem élhetett senki ezzel az alkotmányos jogával - közölte.

A legtöbb szavazó a következő helyeken szerepelt a választási névjegyzéken: Londonban 5371, Münchenben 3106, Brüsszelben 1839, Bernben 1379, Berlinben 1347, valamint Bécsben 1145 állampolgár. Ezekben a városokban kevéssel többen szerepeltek a névjegyzéken, mint az összes többi helyen együttvéve.

Kaleta Gábor közölte: a külképviseleti választási irodák vezetői és tagjai komoly előzetes felkészítést kaptak és valamennyien esküt tettek. A Külügyminisztérium és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) 48 órán keresztül nyújtott szakmai és informatikai háttértámogatást, és ennek eredményeként a külképviseleti választási munka magas színvonalú volt, a külképviseleti választási megfigyelők elismerően nyilatkoztak a szervezésről és lebonyolításról - emlékeztetett. Hozzáfűzte: a megfigyelt állomáshelyeken a jegyzőkönyvekbe "törvényesen lezajlott szavazás" minősítést jegyeztek be, és rendkívüli esemény sehol sem történt.

Felidézte: a 97 külképviseletre összesen 28 161 állampolgár jelentkezett, és 24 059-en szavaztak, vagyis a részvételi hajlandóság több mint 85 százalék volt.

Kaleta Gábor arra is kitért, hogy a magyarországi állandó lakóhellyel nem rendelkező, levélben szavazók voksainak hazaszállításában is közreműködött a Külügyminisztérium, hiszen a külképviseleti postaládába leadott voksokat is a külügyi munkatársak vitték el az NVI-be.

A Külügyminisztérium készen áll arra, hogy a májusi európai parlamenti választásokat is a jelenlegihez hasonló módon, szakszerűen és a vonatkozó jogszabályok betartásával, az állampolgárok magas szintű kiszolgálásával lássa el - zárta szavait a tárca sajtófőosztályának vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.