Választás 2014.

Kucsák László nyert a budapesti 15-ös választókerületben

Kucsák László, a Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje nyerte el a budapesti 15-ös választókerület országgyűlési képviselői mandátumát.

2014.04.12 14:12MTI
MTI/Bruzák Noémi

A külképviseleteken és az átjelentkezéssel szavazók voksait szombaton keverte be a szavazatszámláló bizottság a választókerület 34. számú szavazókörének voksai közé, amelyeket április 6-án nem számoltak össze.

A szavazatszámláló bizottság összesítése szerint a Fidesz-KDNP-s Kucsák Lászlóra 546-an, míg Kunhalmi Ágnesre, a baloldali összefogás jelöltjére 508-an szavaztak a most felbontott urnák összeszámlált szavazatai alapján.

Ez azt jelenti, hogy - mivel a csaknem 98,7 százalékos feldolgozottság alapján a két legtöbb szavazatot kapó jelölt közötti különbség 22 volt a Fidesz-KDNP-s jelölt javára - Kucsák László kaphatja a mandátumot. Ez volt az a választókerület, ahol a múlt vasárnapi szavazáson a legszorosabb verseny alakult ki.

Az eredmények ellen jogorvoslattal lehet élni. A budapesti 15-ös választókerület múlt vasárnap késő esti összesített eredményei szerint Kucsák László 20 104 szavazatot kapott, míg Kunhalmi Ágnes 20 082-t, a szombaton megszámlált szavazatok alapján Kucsák László 20 650, Kunhalmi Ágnes 20 590 voksot kapott a választókerületben.

A szavazatszámláló bizottság szombaton nem sokkal 10 előtt kezdett a szavazatok megszámlálásához, a XVIII. kerület polgármesteri hivatal termében, élénk sajtóérdeklődés mellett.

A sajtó képviselői egy kordon mögül figyelhették a bizottság munkáját, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői bemehettek a kordonon belülre is. Először az öt lezárt urnát (ebből az egyik a mozgóurna volt) bontotta fel a bizottság kilenc tagja, és a tartalmát egy nagy asztalra borították, majd hozzákeverték a külképviseleteken és átjelentkezéssel szavazók zöld borítékjait.

A bizottság háromfelé válogatta a felbontott borítékokat, és külön csoportosította az egyéni, az országos pártlistás és nemzetiségi listás szavazólapokat. Találtak egy "eltévedt" borítékot is, ezt eredetileg a budapesti 7. számú egyéni választókerületbe kellett volna eljuttatni a Nemzeti Választási Irodából.

Ezt már nem viszik át a 7. számú választókerületbe, hanem érvénytelennek tekintik. A szavazatszámláló bizottság ezt követően döntött az érvénytelen szavazatokról, majd előbb a négy nagy lista szerint szétválogatta a szavazatokat, és minden listára leadott külön számlált meg.

A szavazatszámláló bizottság először a baloldali jelölt szavazatait számlálta meg háromszor, majd a Fidesz-KDNP jelöltjének szavazatait. Ezek között találtak még három, Kunhalmi Ágnesre leadott voksot, ezekkel lett a jelöltnek 508 szavazata. Ezt követően számlálták meg a többi jelölt szavazatait, és állapítják meg a szavazóköri eredményt.

A szavazatszámláló bizottságban jelenleg a jegyzőkönyvet töltik ki. Amint a választókerület minden szavazókörének eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre áll, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság összegzi a jelöltekre, illetve listákra leadott szavazatokat, és megállapítja a voksolás választókerületi eredményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.