Választás 2014

Hogyan lehet valakiből képviselő

Alaposan megváltoztak a szabályok a négy évvel ezelőtti választáshoz képest. Lejtett a pálya vagy sem, mutatjuk, mi alapján kerülnek parlamentbe az "új" képviselők.

2014.04.12 12:25MTI

Az április 6-i szavazáson a választópolgárok két külön szavazólapon adhatták le voksukat: egyrészt voksolhattak arra, kit szeretnének az országgyűlési egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt egy másik íven arról dönthettek, hogy az országos listáról melyik pártot vagy nemzetiséget támogatják. Az egyéni választókerületi képviselők megválasztásában a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok nem vehettek részt.

Az országos listán kiadható 93 mandátumot a pártlistás szavazatok és az egyéni kerületekben nem hasznosult, úgynevezett töredékszavazatok alapján osztják ki.

A választási rendszer átalakítása miatt - mivel egyfordulós lett a választás - már az első fordulóban kiosztják a mandátumot, az a jelölt lesz képviselő az adott választókerületben, aki a legtöbb voksot kapta (relatív többség), függetlenül attól, a választókerületben szavazásra jogosultak hány százaléka ment el voksolni.

Az egyéni jelölt mellett a választók országos listára is voksolhattak. Országos listát állíthattak pártok, illetve országos nemzetiségi önkormányzatok, az országos nemzetiségi listára azonban csak azok a választók szavazhattak, akik regisztrálták magukat nemzetiségi választóként.

Azok a választók, akik nem kérték nemzetiségiként történő regisztrációjukat, pártlistára szavazhattak, ahogyan a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is.

Ha az egyéni választókerületekben megállapították a voksolás egyéni választókerületi eredményét és az országos listás szavazás választókerületi eredményét, ki lehet osztani az országos listás mandátumokat is.

Az országos listáról kiadható mandátumoknál a pártlistákra leadott voksokat és az egyéni választókerületekben nem hasznosuló, úgynevezett töredékszavazatokat veszik figyelembe. Töredékszavazat az, amelyet az egyéni választókerületben olyan jelöltre adtak le, aki végül nem szerzett mandátumot egyéni választókerületben. Új szabályként töredékszavazatnak minősül a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem szükséges a mandátum megszerzéséhez, vagyis a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.

Nem szerezhet mandátumot az a pártlista, amely a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát nem érte el (küszöb), valamint az a két párt által állított közös pártlista, amely a tíz százalékot nem érte el, illetve kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén a 15 százalékot.

Forrás: MTI

Az országos listás mandátumok kiosztásához először az 5 százalékos küszöböt elért párt listás szavazatainak számához hozzá kell adni az adott párt töredékszavazatait, ezután össze kell adni a pártlistákra jutó szavazatokat, ezt követően pedig össze kell adni az összes pártlistás és nemzetiségi listás szavazatot (ez az összes országos listás szavazat).

Az összes országos listás szavazatot el kell osztani 93-mal (a kiadható országos listás mandátumok száma), és ezt az eredményt tovább kell osztani néggyel, az így kapott hányados egész része a kedvezményes kvóta, amellyel a nemzetiségek kedvezményes mandátumhoz juthatnak.

Ha egy adott nemzetiségi listára jutó szavazatok száma nagyobb vagy egyenlő, mint a kedvezményes kvóta, az adott nemzetiségi lista kedvezményes mandátumot kap. Ehhez azonban a múlt vasárnapi voksolás előzetes adatai alapján egyik nemzetiségnek sincs meg a szükséges szavazatszáma.

Így tehát várhatóan 93 országos listás mandátumot fognak kiosztani a küszöböt elérő pártlisták között, a korábbi gyakorlatnak megfelelően az úgynevezett d,Hondt-módszer alapján, amelyet Victor d,Hondt belga matematikus dolgozott ki 1878-ban.

Első lépésként egy táblázatot készítenek, a táblázatnak annyi sora van, ahány országos listás mandátumot ki kell osztani. A táblázat első sorában a listákra jutó töredékszavazatot tüntetik fel, a másodikban a felét, a harmadikban a harmadát és így tovább.

A mandátumokat úgy osztják ki, hogy megkeresik a táblázatban előforduló legnagyobb számot, és amelyik lista számoszlopában ez található, az a lista kap egy mandátumot. Ezután megkeresik a következő legnagyobb számot, és az eljárást addig folytatják, amíg ki nem osztják az összes mandátumot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.