Balaton

Rárabolhatnak a horgászok a pontyokra

Olyan kevés a Balatonban a hal, hogy nincs értelme tiltani az ívási időszakban a horgászatot.

2014.04.03 18:35MTI

Idén sem lép életbe a Balatonon a május 2. és június 15. közötti időszakra vonatkozó pontyfogási tilalom a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kezdeményezésére - derül ki a társaság honlapjára csütörtökön felkerült tájékoztatásból.

A halgazdálkodási társaság a korábbi években is kezdeményezte a tilalom feloldását a horgászturizmus igényeire hivatkozva, ezt az engedélyt minden évben újra meg kell kérni. Szakértők szerint olyan elenyésző a természetes pontyszaporulat a Balatonban - ezért is kell évente több száz tonnányi hal telepítésével megoldani a pontyállomány utánpótlását -, hogy nincs értelme az ívási időszak miatt fogási tilalmat elrendelni.

A Somogy Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága határozatában az idén is feloldotta a tilalmat a Balatonon, döntéséhez a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi felügyelőség mint szakhatóság is hozzájárult.

A halgazdálkodási társaság felhívja a figyelmet arra, hogy mivel a Sári- és Cigány-belvízcsatornák, valamint a Kis-Balaton nem részei az érintett vízterületnek, ezeken hatályba lép a pontyfogási tilalom.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.