Juhtartástól a hungarikumig

A hungarikumok a magyar identitás részét képezik

Fazekas Sándor szerint a hungarikumok közös nevezője, hogy valamennyi a magyarság csúcsteljesítményét jeleníti meg és identitásunk fontos részét képezi.

2014.03.28 21:54MTI
A friss hungarikum: karcagi birkapörkölt

A vidékfejlesztési miniszter a "Juhtartástól a hungarikumig" című nemzetközi konferencián pénteken Karcagon azt mondta: egy nép, egy ország kultúrája sok összetevőből áll, és fontos tudni, hogy ezek közül mi a megőrzésre, védelemre méltó érték. Ezt határozta meg néhány éve a hungarikum törvény, amelynek elfogadása a tárcavezető szerint "történelmi vitát zárt le Magyarországon".

Úgy vélte, a gyűjteménybe emelés szempontjaival kapcsolatban időről-időre megfogalmazódó kritikákkal ellentétben "a hungarikumokat nem kell és nem is lehet összehasonlítani". Fontosnak nevezte viszont, hogy az országban mindenki tisztában legyen vele, mi a hungarikum és a magyar értéktár és mi tartozik ezek körébe.

A miniszter szerint a jogszabály alapján kialakított intézményes keret megfelelő feltételrendszert nyújt nemzeti értékeink megóvására, gyarapítására és ápolására. "Ez egy alulról építkező rendszer, mely egy értékpiramissá áll össze" - mondta, hozzátéve, hogy a kiválasztás során meghatározó szerep jut az egyediségnek, a kimagasló minőségnek és a nemzeti jelentőségnek is.

Fazekas Sándor kitért arra is, hogy a döntéshozó szervezet elnökeként örömmel kísérte figyelemmel a karcagi birkapörkölt hungarikummá nyilvánításának folyamatát. "E gasztronómiai remekműben a helyi ízek évszázados hagyománya mellett a kun makacsság és generációk szorgalma is testet ölt" - mondta.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a munkát a jövőben is folytatják annak érdekében, hogy a hungarikumok köre bővüljön és megbecsültségük, elfogadottságuk tovább növekedjen. Emlékeztetett: jelenleg 129 helyi, 19 megyei és 3 ágazati értéktár segíti ezt a munkát, melyeket fontos volna mielőbb a ma még hiányzó fővárosi létrehozásával gyarapítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.