Kultúra

Megújult az Országgyűlési Könyvtár

A digitalizálással át kellett gondolni, hogy minden könyvből érdemes-e triplumot vagy quadrumot tartani, szükség van-e a korábbihoz hasonló mennyiségű szépirodalmi, lótenyésztési vagy akár fantasy-kötetre.

2014.03.28 11:54MTI
A kép csak illusztráció (forrás: MTI)

Újragondolt térbeli struktúrával, korszerűbb könyvállománnyal, hosszabb nyitvatartási idővel újult meg az Országgyűlési Könyvtár.

Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója a könyvtár pénteki sajtóbejárásán emlékeztetett: a felújítás kilenc hónapot vett igénybe, de a könyvtár működésének újragondolása már korábban megkezdődött.

Az ebből a célból felállt szakmai bizottság számos ajánlást tett a szervezeti struktúra újragondolására, és átalakult a könyvtár térszerkezete is; ennek leglátványosabb eleme a nagyolvasó eredeti, Steindl-féle állapotának visszaállítása - közölte. Bellavics István felidézte: a nagyolvasó Duna felőli részére az ötvenes években irodákat építettek, elzárva azt a természetes fénytől és csökkentve befogadóképességét.

A felújítás részleteiről Markója Szilárd, a könyvtár igazgatója számolt be. Elmondása szerint a nagyolvasó belső terét a tervező Steindl Imre tervei alapján rekonstruálták, többek között utángyártatták a tölgyfa polcrendszert és a belső rácsozatot is. Az átalakítás eredményeképpen a tér másfélszeresére bővült, és immár 130 főt tud egy időben fogadni.

Bellavics István hozzáfűzte, átalakult a dokumentumállomány is: a digitalizálással át kellett gondolni, hogy minden könyvből érdemes-e triplumot vagy quadrumot tartani, szükség van-e a korábbihoz hasonló mennyiségű szépirodalmi, lótenyésztési vagy akár fantasy kötetre. Az apasztással párhuzamosan ugyanakkor mintegy 6000 kötet beszerzésére került sor, ezek csaknem fele fontos idegen nyelvű szakirodalom, amely a nagyolvasó kibővített szabadpolcos rendszerében kapott helyet.

Tóth Éva osztályvezető kitért az Országgyűlési Könyvtár különgyűjteményeire is: a magyar és külföldi parlamentek törvényhozási dokumentumai mellett az ENSZ és az EU angol nyelvű kiadványait külön terekben, illetve galériákon találhatják meg az olvasók.

Megújult a kijelzőrendszer, és a látogatók gyorsabb kiszolgálását célozza, hogy lekéréseket már kívülről, akár útban a könyvtár felé, okostelefonon is be lehet küldeni, hogy a kötet a felhasználóval egy idővel érkezzen az olvasóba - jegyezte meg.

Tóth Éva a változások között említette, hogy a könyvtár március 17-től már hosszabb nyitvatartási idővel, a korábbinál egyszerűbben látogatható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.