Választás 2014.

Az exit poll már közölhető este hét után

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése szerint a választás estéjén az exit poll közvélemény-kutatások eredményét már 19 órától nyilvánosságra lehet hozni, a választási irodák azonban csak azt követően tehetik közzé a választás előzetes tájékoztató adatait, hogy a szavazás valamennyi szavazóhelyiségben lezárult.

2014.03.12 08:38MTI
freedigitalphotos.net

Az NVB iránymutatása emlékeztet arra, hogy a választási eljárási törvény a "szavazás befejezése" és a "szavazás lezárása" kifejezéseket nem szinonimaként, hanem eltérő jelentéstartalommal használja.

A szavazás lezárása azt az időpontot jelöli, amikor a szavazatszámláló bizottság, illetve a külképviseleti választási iroda ténylegesen lezárja a voksolást. Ez az időpont a szavazás befejezésének időpontjától akkor térhet el, ha a még sorban álló választópolgárok miatt a szavazás lezárása a voksolás befejezésénél későbbi időpontban történik meg.

A szavazás befejezése általános, valamennyi szavazókörre azonos időpontot jelent, míg a szavazás lezárását szavazóhelyiségenként lehet értelmezni.

A két időpont sorban állás esetén nem feltétlenül esik egybe. Mindezek miatt az ezen időpontokhoz kapcsolódó "egyes eljárási cselekmények" kezdete, illetve befejezése is eltérően alakul - írták az iránymutatásban.

Az exit poll közvélemény-kutatások eredményét már 19 órától nyilvánosságra lehet hozni, míg a választási irodák csak azt követően tehetik közzé a választás nem hiteles adatait, hogy a szavazás valamennyi szavazóhelyiségben lezárult, így a választás befejezését követően még szavazó választópolgárok választói akaratát nem befolyásolják a túl korán közzétett hivatalos adatok – összegzett iránymutatásában az NVB.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.