Alig egy hónap van hátra a választásokig

Ezerötszáznál több jelölt indulhat a 106 választókerületben

A péntek délelőtti adatok szerint az ország 106 egyéni választókerületében 1559 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, de az adatok még nem véglegesek, mert még nem minden választási iroda rögzítette a csütörtök estig meghozott döntéseket.

2014.03.07 13:32MTI
freedigitalphotos.net

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője elmondta: a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) már több mint 300 fellebbezés érkezett az egyéni jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló egyéni választókerületi választási bizottsági határozatok ellen, ezek egy részét az NVB délutáni ülésén veszik napirendre.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint a legkevesebb, 4 jelölt Csongrád megye 2. számú választókerületében lesz a jelenlegi adatok alapján, a legtöbb, 29 pedig Baranya megye 4. választókerületében van jelenleg.

Hozzátette: azzal, hogy sok jelölt indul, nő a szavazólapok mérete is, így várhatóan hosszabb időt vesz igénybe a voksolás, a jelölt megtalálása a szavazólapon. Több szavazófülkére lesz szükség, és a sok jelöltes körzetekből lassabban érkeznek be az adatok a választás éjszakáján – mondta.

Jelezte: a választási iroda arra készül, hogy a szavazókörökben kifüggesztik a szavazólapok kinagyított képét a választópolgárok könnyebb tájékozódása érdekében.

Az NVI vezetője kitért arra, hogy az országos listák nyilvántartásba vételével pénteki ülésén foglalkozik az NVB, és nem biztos, hogy az összes, 31 bejelentett listát nyilvántartásba veszi a testület, mivel az egyéni jelöltek nyilvántartásba vétele alapján elképzelhető, hogy több jelölőszervezet mégsem tudja teljesíteni az országos lista állításának feltételét, a 27 egyéni jelöltet az ország 9 megyéjében és a fővárosban.

Azt is mondta, problémát jelent, hogy az országos szavazólapon sok lista fog szerepelni, az NVB döntését várják arról, hogy egy vagy két sorban legyenek a listák felsorolva.

Pálffy Ilona szavai szerint hosszú, "kígyóformájú" lesz várhatóan az országos listás szavazólap, minden egyes listának ötcentis helyen kell elférnie, a listát állító jelölőszervezetek pedig egy 20x40 milliméteres helyen tüntethetik fel az emblémájukat.

Az NVI vezetője kérdésre elmondta: a választás lebonyolítása még így, a megnövekedett költségekkel is benne lesz a tervezett 6-6,5 milliárd forintban.

Megjegyezte: az egyfordulós választás az átjelentkezés és a határon túliak levélben szavazásának lehetővé tétele miatt körülbelül annyiba kerül, mint amennyibe a 2010-es kétfordulós voksolás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.