Választás 2014 - MSZP, LMP, Együtt

Kétharmados részvétel elég lesz a kormányváltáshoz?

Az LMP-sek számára nem létkérdés, hogy képviselők legyenek, céljuk fenntartani a reményt arra, hogy "ki lehet ragadni a hatalmat az oligarchák kezéből".

2014.02.05 14:39MTI

Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke szerint alacsony választási részvétel mellett nem lehet leváltani a Fidesz-kormányt, kétharmados részvétel esetén viszont a baloldali összefogás győzni fog az áprilisi választáson. Schiffer András, az LMP társelnöke úgy látja, egymillió szavazó hiányzik a kormányváltáshoz, ami elképzelhetetlen erős LMP nélkül.

A Republikon Intézet szerdai budapesti konferenciájának témája a tavaszi kampány volt.

Molnár Zsolt a kerekasztal-beszélgetésen azt mondta: az MSZP, ahogy szövetségeseivel korábbi parlamenti választásokon, majd az elmúlt hónapokban több időközin is legyőzte a Fideszt, úgy április 6-án is le fogja. Ehhez szerinte magas, nagyjából kétharmados választási részvétel szükséges, mert a biztos szavazók között nagyobb a Fidesz tábora. Ötven százalék körüli részvétel mellett valószínűleg nem lesz kormányváltás - tette hozzá.

Karácsony Gergely, az Együtt-PM kampányfőnöke arról beszélt, több, ellenzéki győzelemmel vagy szoros eredménnyel végződő időközi választás sem igazolja, hogy a Fidesz akkora előnnyel vezet, mint amit a közvélemény-kutatók mérnek. A politikus - aki korábban a Medián kutatási igazgatója volt - elmondta: sokan nem válaszolnak az intézetek kérdéseire, sokan pedig félnek őszintén beszélni.

Schiffer András, az LMP társelnöke azt mondta: nyitott a választási küzdelem, és április 6-áig bármi megtörténhet. Szerinte azonban nincs oka felülvizsgálni 2012. őszi álláspontját, amely szerint erős LMP nélkül nincs kormányváltás.

A kormányváltáshoz még hiányzik egymillió szavazat, amit csak akkor gyűjthet be az "alkotmányos ellenzék", ha van olyan párt azon a térfélen, amely jól megkülönböztethető a 2010-ig kormányzó erőktől - közölte.

A baloldali összefogásról úgy vélekedett: "senki sem gondolhatja komolyan, hogy az összefogáshisztivel és azzal, hogy a szocialista párt listájára fölteszik a 2010 előtti panoptikum jeles figuráit, közelebb lesz a választási győzelem".

Szerinte - az LMP helyzetétől függetlenül - a szocialista párt "többé-kevésbé névtelen", fiatal politikusokkal többre lenne képes, mint a felvonultatott "panoptikummal". Példaként hozta, hogy Gúr Nándor MSZP-alelnök alkalmas lehet arra, hogy a 2010-ben a Jobbikra voksoló egykori MSZP-szavazókat visszaszerezze Miskolcon, de Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc jelenléte elriasztja őket.

Az LMP társelnöke úgy látja, egy nagyjából 200 ezres összefogáspárti véleményformáló kör foglyul ejtette az egész alkotmányos ellenzéket. Ha nem lesz kormányváltás, azt nem elsősorban a baloldali pártvezetőkön kell "leverni", hanem azokon, akik "hájpolták ezt a hisztériát" - jelentette ki.

Karácsony Gergely szerint ezzel szemben a mostani választási rendszerben csak úgy lehet győzni, ha a mérvadó támogatottságú ellenzéki pártok közösen állítanak jelölteket. Hozzátette: a három külön lista kezelhetetlen helyzetet teremtett volna a baloldalon.

Az Együtt-PM kampányfőnöke szerint a választók elfogadták az együttműködést, ezt jelzi, hogy a friss kutatások alapján az összefogás tábora akkora, mint amekkora bázisa az MSZP-nek, az Együtt-PM-nek és a DK-nak összesen volt. Fontosnak tartotta azonban, hogy a mérések szerint több ellenzéki szimpatizáns lát esélyt a kormányváltásra, mint eddig.

Molnár Zsolt a beszélgetés során többször felajánlotta Schiffer Andrásnak, ha meggondolná magát, a közös lista 6. helyét, és hangsúlyozta: ez a választás nem a múltról, 2006-ról vagy 2010-ről fog szólni, hanem arról, hogy az emberek akarnak-e még négy évet élni a Fidesz kormányzása alatt.

Schiffer András úgy válaszolt: az LMP-sek számára nem létkérdés, hogy képviselők legyenek, céljuk fenntartani a reményt arra, hogy "ki lehet ragadni a hatalmat az oligarchák kezéből", és el lehet érni egy alapvető gazdasági és társadalmi fordulatot.

"Vagy van választói fogadókészség erre, vagy így jártunk" - mondta, jelezve: a közös lista nem opció. Szerinte veszíteni fog a választáson, aki nem vonja le a 2010-es eredmény tanulságait, és nem látja be, hogy a Fidesz-kormányzás a rendszerváltás óta eltelt 20 év következménye.

Az MSZP-s Molnár Zsolt úgy reagált: szívesen élne olyan országban, amelyről az LMP társelnöke beszél. Szerinte azonban mire ez "a 23. század közepére" megvalósul, Magyarország mediterrán ország lesz.

A jelenlegi választási rendszerben "nincs harmadik út: vagy a mai hatalom marad, vagy a demokratikus erők győznek" - jelentette ki, megjegyezve: egyelőre a társadalmi igény is minimális az ettől eltérő harmadik forgatókönyvre.

Az LMP társelnöke kérdésre elmondta, pártja alapvetően pozitív kampányra készül, de beszélni fognak a kormány hibáiról is.

Schiffer András csalásnak minősítette, hogy a kampányidőszakban nem korlátozzák a kormányzati hirdetéseket. Szerinte az első Orbán- és a Medgyessy-kormány kezdte, hogy közpénzből "óriásplakátokat helyeztek el arról, milyen faszán mennek a dolgok". Hozzátette: a Bajnai-kormány által 2010-ben e célra elkülönített 400 millió forintot is kifogásolták, a jelenlegi kabinet viszont 3 milliárd forintot költ kormányzati kommunikációra.

Molnár Zsolt közölte, az összefogás nem folytat majd "gyűlöletkampányt", kritikai és szembesítő kampányra viszont készülnek.

Karácsony Gergely azt mondta, nincs tisztán pozitív vagy negatív kormány, a bírálat célja is az, hogy elmondják, mit tennének másként. Szerinte a kampánynak elsősorban arról kell szólnia, hogy a jelenlegi "nem egy rossz kormány a sok közül", és ígérni is főleg azt tudják majd, hogy "ez a borzalom véget ér".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.